Меню Затваряне

Как да заключите WhatsApp бекъп с парола

Обновена на 22.01.2022 от Questo

Потребителите на WhatsApp вече могат да заключват резервните копия на своите чатове с парола.

Резервното копие на вашите WhatsApp чатове се съхранява на Google Drive или iCloud. Досега беше достатъчно да свържете WhatsApp акаунта си с вашия Google Drive или iCloud, за да можете да използвате резервното копие.

Новата функция ви дава възможност да слагате парола, когато създавате резервно копие на чатовете. Ако след това искате да използвате резервното копие, ще трябва първо да го отключите с паролата.

Забележка: WhatsApp обяви функцията за кирптиране на бекъп още през 2021. Към момента на публикуването на статията тази функция все още не е налична за Android потребителите в България (или поне аз не я виждам на моя WhatsApp). Оставете коментар, ако сте пробвали и при вас работи.

Защо ви е да правите криптиран бекъп на WhatsApp?

От WhatsApp посочват, че по този начин вашето резервно копие е криптирано от край до край. Традиционно съобщенията ви са криптирани от край до край, докато използвате приложението. Но когато направите резервно копие, данните за вашите чатове се съхраняват в Google Drive или iCloud и зависят от техните настройки за сигурност.

Така че заключването на вашия WhatsApp бекъп е една допълнителна стъпка за сигурност.

Как да направя криптиран бекъп на WhatsApp

Функцията за криптиране на резервните копия не е включена по подразбиране. Ако искате да я използвате, ще трябва първо да я активирате.

Това става като влезете в WhatsApp и изберете:

Settings>

Chats>

Chat Backup>

End-to-end Encrypted Backup>

Turn on

На този етап WhatsApp ще ви предложи два варианта за заключване на вашето резервно копие.

Единият е с цифров ключ (малък файл, който трябва да запазите някъде). Другият е с парола по ваш избор. Вариантът с парола е по-лесен за повечето потребители, затова ще обърнем малко повече внимание на него.

След като въведете избраната от вас парола, WhatsApp ще създаде резервно копие на чатовете ви и ще ги качи в облачната услуга, която използвате.

Не забравяйте, че преди да се случи това, трябва да сте позволили на WhatsApp достъп до Google Drive или iCloud.

Ето как изглежда заключването на бекъп с парола от техническа гледна точка | Снимка: Whatsapp

Сигурност на съобщенията в WhatsApp: какво трябва да знаете

Започваме с очевидното. WhatsApp е собственост на Facebook и събира доста данни за вас. Това го прави не толкова добър избор за комуникация, ако цените поверителността си.

Съобщенията в WhatsApp са криптирани от край до край. Това означава, че (засега), те могат да бъдат декриптирани само от двете страни, които общуват помежду си. Криптирането е защитна мярка, която предпазва съобщенията от това да бъдат разчетени от трети страни: например служители на WhatsApp или някой, който следи интернет трафика.

WhatsApp има и някои други интересни функции като двуфакторна автентикация или частично скриване на чатовете, които го правят достъпно решение за защитена комуникация.Затова съм му намерил място и в списъка с предпочитани месинджъри за криптиран чат.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *