Меню Затваряне

Могат ли хакерите да манипулират валутните курсове?

Обновена на 10.02.2016 от Questo

hacker

Руската фирма за сигурност Group-IB твърди, че могат. Според експертите от компанията това се е случило през февруари 2015 г.; след месеци на приготовления и инфектиране на голям брой компютърни системи на случаен принцип.

Твърденията на Group-IB са обосновани в доклад, според който хакерите са минали през дълъг процес по инжектиране на зловредния софтуер Crakow Trojan в компютри на банки, с който след това са направени транзакции на валутните пазари. В доклада е разгледан конкретен пример, в който за кратко време (в рамките на около 14 минути) са направени няколко заявки за покупка и продажба на валута. Това според специалистите е довело до резки смени в обменния курс на рублата и долара: или по точно до движения между 55 и 66 рубли за долар.

Това е само един от посочените примери за злоупотреба с Crakow Trojan. Според Group-IB софтуерът е бил използван още и за източване на пари от банкомати.

Според Bloomberg руската централна банка не е открила доказателства за манипулиране на валутната търговия. Руският борсов оператор „Московская Биржа“ също няма данни, че системите й са хакнати. По данни на Group-IB атаката е станала, след като хакерите са заразили принцип голям брой компютри, а след това са търсили на случаен принцип кои от тях са свързани с финансови институции.

Пак според Group-IB около три четвърти от всички засечени атаки са в Русия. Троянецът обаче е засечен в близки до България страни като Гърция

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *