Меню Затваряне

Българин отива за 25 години в затвора заради мрежа за детска порнография

Обновена на 04.07.2023 от Questo

В продължение на години Пламен Велинов работи като уебадминистратор в агенция за деца модели. Той редактира снимки, прави рекламни банери, създава нови сайтове и дори има глас при подбирането на някои от моделите.

Има само един проблем: това всъшност не е агенция за модели. Някои от кандидат-моделите вероятно са се досетили сами, след като от агенцията започват да им искат разголени снимки или кадри, на които са застанали в предизвикателни пози.

Всъщност „агенцията“ е мрежа от сайтове за разпространение на детска порнография. Посетителите могат да разглеждат част от съдържанието на сайтовете безплатно. За друга част обаче се плаща абонамент. Велинов е човекът, който е определял цените на провокативните видеа.

В средата на юни 2023 г. Велинов беше осъден в САЩ на 25 години затвор. В банковата му сметка в България са открити над 400 хил. долара. Те са му изплатени от американците, които са управлявали мрежата сайтове. Според обвинението това доказва обвързаността на Велинов към престъпната група.

Скрийншот на един от сайтовете от мрежата за разпространение на детска порнография от 2013 г.

Структурата е функционирала между 2006 г. и 2019 г. За модели са набирани предимно деца от Източна Европа. С тях са генерирани около 4.6 млн. изображения със сексуален контекст, твърди обвинението. Според документите по делото някои от сайтовете са таксували около 50 долара на месец за достъп до премиум съдържание; или 100 долара за тримесечен абонамент.

Според обвинението децата са подбирани основно от Източна Европа заради социо-икономическия им статус (иначе казано: по-бедни и съответно склонни да се съгласят срещу пари). Сред децата има и такива на по шест години.

За цялата си дейност сайтовете са генерирали приходи от 9.4 млн. долара.

Европа е най-големият източник на онлайн детска порнография в света. През 2022 г.  България попадна сред страните с най-много хоствани изображения на деца със сексуален контекст.

Тийнейджърите сами споделят с познатите си подобни изображения, които обаче после се озовават в интернет. Някои от снимките и клиповете се публикуват като форма на отмъщение.

Комерсиализирането на изкуствения интелект направи достъпен процеса по създаването на фалшиви снимки и клипове с деца.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *