Меню Затваряне

Хакери изнудват гиганта TSMC за 70 млн. долара

Обновена на 30.06.2023 от Questo

Операторите на криптовируса LockBit 3.0 твърдят, че са откраднали данни от сървърите на TSMC и ги продават за 70 млн. долара.

Не се уточнява какви са данните (обикновено хакерите публикуват част от откраднатите данни, за да докажат, че не блъфират), нито пък какъв е размерът им. За сметка на това се уточнява, че ще бъдат публикувани и точки за достъп в мрежата на компанията, както и пароли.

Съобщението за откуп е публикувано на сайта на LockBit 3.0

TSMC има срок до 6 август, за да плати искания откуп от 70 млн. долара. В противен случай данните ще бъдат публикувани, твърдят от LockBit 3.0.

Офертата е отворена и за конкуренти, които искат ексклузивен достъп до тайните на TSMC. Цената е същата.

От TSMC все още не са коментирали твърденията на LockBit 3.0

Кой е TSMC

Тайванската TSMC е един от най-големите производители на полупроводници в света. Ролята му на световния пазар е толкова значима, че мнозина го определят като монополист.

От години се говори за дефицит на пазара за полупроводници, което превръща играчи като TSMC в ключови фигури за цялата индустрия и свързаните с нея. Дефицитът на полупроводници оскъпява изработката на редица джаджи, които населението на света използва всеки ден: смартфони, лаптопи и т.н.

„Не ми е за пръв път“

През 2018 г. TSMC стана жертва на криптовируса WannaCry, който блокира част от информационните системи на компанията. Резултатът беше спад в тримесечните приходи на TSMC, а компанията оцени финансовите загуби от атаката на около 170 млн. долара.

Този път загубите биха могли да са по-големи, ако данните съдържат патенти и търговски тайни, които биха могли да разклатят състоянието на TSMC.

Немалка е вероятността и да става дума за блъф. LockBit 3.0 е една от най-популярните групи за изнудване в света, с което си навлече интереса на полицейските служби от САЩ и Европа.

Някои от операторите на криптовируса вече бяха заловени и предстои да бъдат съдени. Възможно е това да е поизплашило останалите и да са решили да пробват един последен голям блъф, с който да се пенсионират.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *