Меню Затваряне

Над 6000 ареста заради разбиването на EncroChat. Законни ли са доказателствата?

Обновена на 03.07.2023 от Questo

Полицията е осъществила над 6600 ареста и конфискувала почти 1 млрд. евро на базата на съобщения, обменени в платформата за криптирана комуникация EncroChat. Разследващите са анализирали около 115 млн. разговори от криминално естество.

На тяхна база, освен арестите и парите, са конфискувани автомобили, яхти, жилища, оръжия, дори самолети. И не на последно място: над 270 тона наркотици.

 

Това са резултати, постигнати от 2020 г. насам, когато беше разбита EncroChat.

Това е платформа за криптирана комуникация с платен абонамент. Желаещите да я използват си купуват криптиран телефон от EncroChat, а комуникацията минава през сървъри, притежавани също от компанията.

Голямото „Но“

Свършената от полицията работа действително звучи внушително. Но в центъра на цялото разследване все още има едно черно петно: законно ли са събрани доказателствата?

Съдебната практика показва, че едно дело може да не стигне до осъдителна присъда, ако доказателствата по мего са събрани незаконно.

И до днес не е ясно как точно е „хакната“ EncroChat и как е събрана криптираната комуникация, на базата на които са направени хиляди арести. Това не пречи на съдилища от цяла Европа да раздават осъдителни присъди.

Но според адвокати липсата на информация за начина, по който са събрани доказателствата, поставя под въпрос тяхната законност.

През октомври 2022 г. Върховният съд на Франция върна на Апелативния съд дело, свързано с операцията EncroChat, именно защото обвинението е отказало информация за методите, с които са придобити EncroChat чатовете.

Пак в края на 2022 г. съдия от Районния съд на Берлин поиска от Съда на Европейския съюз да разтълкува дали EncroChat чатовете са събрани законно.

Не е само EncroChat

Въпросът за законносста на събраните доказателства стои и за други мащабни полицейски операции, свързани с разбиване на криптирана комуникация.

Такъв е случаят със SkyECC – канадска компания, която подобно на EncroChat предлага криптирани телефони; и която също така беше известна сред криминалния контингент на Европа.

Сигурността на SkyECC беше пробита през 2021 г., а на база на декриптираните съобщения бяха направени огромно количество арести – включително и на криминални елементи от Балканския полуостров.

И докато полицейските служби твърдят, че са хакнали SkyECC, от самата компания твърдят съвсем друго: че полицията просто е пласирала фалшиви SkyECC смартфони, заразени със шпионски софтуер, който е позволил на разследващите да пресекат комуникацията между заподозрените.

Чатовете в SkyECC доведоха до вълна от арести и присъди, но и тук все още не е напълно ясно дали чатовете са получени законно. А това може да повлияе както върху бъдещите дела, така и върху вече раздадените присъди.

Представете си стотици, може би хиляди дела, които биват обжалвани, защото доказателствата са незаконни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *