Контролирайте кой може да вижда активността ви във Facebook

fb

Вероятно сте забелязали, че през последните няколко седмици Facebook плавно премина към нов потребителски интерфейс.  Ако използвате Facebook на английски вероятно сте забелязали също така, че търсачката на Facebook вече предлага много по-детайлни и разнообразни възможности за търсене. Това беше една от основните идеи зад новата търсачка: да улесни откриването на информация в социалната мрежа.

Тази функционалност обаче може да ви изиграе лоша услуга. Затова е важно да прегледате основните си настройки за поверителност и да ги обновите, за да ограничите информацията, която предоставяте за себе си на непознати.

Кой какво може да вижда от вашата активност във Facebook до голяма степен се определя от Настройки на поверителността (или Privacy на английски). Менюто е достъпно от Настройки>Поверителност.

В тази статия ще разгледаме какво прави всяка отделна настройка – и как промяната й се отразява на това, което показвате на външния свят. За целта ще използваме варианта на менюто на английски. Ако работите с Facebook на български и ви е трудно да разберете кои са българските еквиваленти на надписите на английски, можете да превключите на Facebook на английски, което става от Настройки>Общи>Език>Редактирайте.

Появява се меню, от което най-интересна е първата (от общо три) секции:

Who can see my stuff?

Тази секция ви помага да контролирате какво могат да виждат вашите приятели във Facebook и всички останали. Настройките в секцията са:

Who can see your future posts?

Тази настройка определя кой ще вижда онова, което публикувате във Facebook. Можете да избирате от няколко възможности: Public, Friends, Only Me и Custom.

Зададената по подразбиране опция е Public. Ако я оставите, това означава, че всеки, може да вижда какво публикувате на стената си.

Ако активирате Friends, публикациите ви ще са видими само от вашите Facebook приятели. Ако изберете Only Me, съдържанието ще е видимо само от вас.

Ако активирате Custom, получавате възможност да изберете точно кой може да вижда вашите публикации.  Тази настройка е много удобна, тъй като ви позволява да филтрирате вашето съдържание, така че да не се вижда от определени хора: например шефът ви или Facebook приятели, които не познавате добре.

Забележка: Освен от настройките, имате възможност да променяте избора на аудитория за вашите публикации директно от формата за публикуване впрофила ви. Вляво от бутончето Post, с което публиквате съдържание на вашата стена, ще видите иконка, която показва за кого е достъпно новопубликуваното съдържание. Можете да променяте аудиторията директно от там, вместо да влизате в Настройки.

Другите настройки в секцията са Review All your posts and things you’re tagged in и Limit the audience for posts you’ve shared with friends of friends or Public. Първата няма да разглеждаме подробно: тя е вашият Регисттър на активността, който е достъпен още и от основното меню с настройки на Facebook.

По-интересна е Limit the audience for posts you’ve shared with friends of friends or Public, която ви позволява да ограничите достъпа си до публикациите във Facebook със задна дата. Обърнете внимание, че Who can see your future posts не ограничава достъпа до старите ви публикации, т.е. дори и след като я активирате, всички ще могат да виждат публикациите преди датата, на която сте я активирали – дори и тези, които сте ограничили. За да промените това, използвайте Limit the audience…., за да ограничите достъпа и до старите си публикации.

Готови сте? След като сте затегнали контрола, имате възможност да видите как външни хора ще виждат вашия Facebook профил. За целта отидете в Settings>Timeline and Tagging>Review what other people see on your timeline>View As.

Това са само базови настройки, които не ограничават изцяло достъпа до личните ви данни във Facebook. Важно е също така да регулирате достъпа до вашите снимки, списъка с приятели и друга важна информация.

102 коментара

  1. Maria каза:

    Здравейте!Моят въпрос е:В затворена група, ако някой член е блокирал друг или е спрял Feedback, може ли да вижда публикациите?Благодаря.

  2. Maria каза:

    Здравейте!Моят въпрос е:В затворена група как стят нещата с блокирването?

  3. Maria каза:

    Здравейте! Блокиран приятел във ФБ, може ли да вижда публикациите ми във затворена група, на която и двамата сме членове/

  4. Maria каза:

    Здравейте! Блокиран приятел във ФБ, може ли да вижда публикациите ми във затворена група, на която и двамата сме членове?

  5. Maria каза:

    Здравейте! Двама членове с ,които съм в една група са ме блокирали, те виждат ли моите публикации в групата?

    • Questo каза:

      Не би трябвало. Когато абонат А блокира абонат Б, той престава да вижда всякаква активност на абонат Б. Все едно абонат Б не съществува.

  6. Maria каза:

    Здравейте! Защо не мога да побликувам въпроса си?

  7. Димитър каза:

    Здравейте, как мога да огранича коментири в група.Да не се виждат от хора извън групата.

    • Questo каза:

      Това зависи от настройките на групата. Ако нямате права да ги определяте, не можете да контролирате кой вижда публикациите извън групата. Ако имате права, направете групата затворена или тайна. Каква е разликата между двете и каква поверителност дават двата вида групи може да прочетете тук: https://questona.com/facebook-groups-privacy-settings/

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.