Меню Затваряне

Контролирайте кой може да вижда активността ви във Facebook

fb

Вероятно сте забелязали, че през последните няколко седмици Facebook плавно премина към нов потребителски интерфейс.  Ако използвате Facebook на английски вероятно сте забелязали също така, че търсачката на Facebook вече предлага много по-детайлни и разнообразни възможности за търсене. Това беше една от основните идеи зад новата търсачка: да улесни откриването на информация в социалната мрежа.

Тази функционалност обаче може да ви изиграе лоша услуга. Затова е важно да прегледате основните си настройки за поверителност и да ги обновите, за да ограничите информацията, която предоставяте за себе си на непознати.

Кой какво може да вижда от вашата активност във Facebook до голяма степен се определя от Настройки на поверителността (или Privacy на английски). Менюто е достъпно от Настройки>Поверителност.

В тази статия ще разгледаме какво прави всяка отделна настройка – и как промяната й се отразява на това, което показвате на външния свят. За целта ще използваме варианта на менюто на английски. Ако работите с Facebook на български и ви е трудно да разберете кои са българските еквиваленти на надписите на английски, можете да превключите на Facebook на английски, което става от Настройки>Общи>Език>Редактирайте.

Появява се меню, от което най-интересна е първата (от общо три) секции:

Who can see my stuff?

Тази секция ви помага да контролирате какво могат да виждат вашите приятели във Facebook и всички останали. Настройките в секцията са:

Who can see your future posts?

Тази настройка определя кой ще вижда онова, което публикувате във Facebook. Можете да избирате от няколко възможности: Public, Friends, Only Me и Custom.

Зададената по подразбиране опция е Public. Ако я оставите, това означава, че всеки, може да вижда какво публикувате на стената си.

Ако активирате Friends, публикациите ви ще са видими само от вашите Facebook приятели. Ако изберете Only Me, съдържанието ще е видимо само от вас.

Ако активирате Custom, получавате възможност да изберете точно кой може да вижда вашите публикации.  Тази настройка е много удобна, тъй като ви позволява да филтрирате вашето съдържание, така че да не се вижда от определени хора: например шефът ви или Facebook приятели, които не познавате добре.

Забележка: Освен от настройките, имате възможност да променяте избора на аудитория за вашите публикации директно от формата за публикуване впрофила ви. Вляво от бутончето Post, с което публиквате съдържание на вашата стена, ще видите иконка, която показва за кого е достъпно новопубликуваното съдържание. Можете да променяте аудиторията директно от там, вместо да влизате в Настройки.

Другите настройки в секцията са Review All your posts and things you’re tagged in и Limit the audience for posts you’ve shared with friends of friends or Public. Първата няма да разглеждаме подробно: тя е вашият Регисттър на активността, който е достъпен още и от основното меню с настройки на Facebook.

По-интересна е Limit the audience for posts you’ve shared with friends of friends or Public, която ви позволява да ограничите достъпа си до публикациите във Facebook със задна дата. Обърнете внимание, че Who can see your future posts не ограничава достъпа до старите ви публикации, т.е. дори и след като я активирате, всички ще могат да виждат публикациите преди датата, на която сте я активирали – дори и тези, които сте ограничили. За да промените това, използвайте Limit the audience…., за да ограничите достъпа и до старите си публикации.

Готови сте? След като сте затегнали контрола, имате възможност да видите как външни хора ще виждат вашия Facebook профил. За целта отидете в Settings>Timeline and Tagging>Review what other people see on your timeline>View As.

Това са само базови настройки, които не ограничават изцяло достъпа до личните ви данни във Facebook. Важно е също така да регулирате достъпа до вашите снимки, списъка с приятели и друга важна информация.

Related Posts

121 Comments

 1. Maria

  Здравейте!Моят въпрос е:В затворена група, ако някой член е блокирал друг или е спрял Feedback, може ли да вижда публикациите?Благодаря.

 2. Maria

  Здравейте! Блокиран приятел във ФБ, може ли да вижда публикациите ми във затворена група, на която и двамата сме членове/

 3. Maria

  Здравейте! Блокиран приятел във ФБ, може ли да вижда публикациите ми във затворена група, на която и двамата сме членове?

 4. Maria

  Здравейте! Двама членове с ,които съм в една група са ме блокирали, те виждат ли моите публикации в групата?

  • Questo

   Не би трябвало. Когато абонат А блокира абонат Б, той престава да вижда всякаква активност на абонат Б. Все едно абонат Б не съществува.

 5. Димитър

  Здравейте, как мога да огранича коментири в група.Да не се виждат от хора извън групата.

  • Questo

   Това зависи от настройките на групата. Ако нямате права да ги определяте, не можете да контролирате кой вижда публикациите извън групата. Ако имате права, направете групата затворена или тайна. Каква е разликата между двете и каква поверителност дават двата вида групи може да прочетете тук: https://questona.com/facebook-groups-privacy-settings/

 6. Бориславова

  Здравейте! От два дни не виждам контактите ми в месинджъра кога са на линия , нито преди колко време са били активни. Става въпрос само за контактите в Месинджъра, които не са мой приятели във фейсбук. Възможно ли е аз нещо да съм блокирала или е от актуализацията?

 7. Силвия Стоянова

  Моля за помощ
  Спешно е
  Как мога да махна някой които е в списъка с ограничение да не вижда какво публикувам?
  става въпрос за менюто Приятели Освен ? как да го махна от тук…..

 8. Дарина Велединова

  Как мога да публикувам снимки от моята галерия към групи без членовете на групата да могат да ги споделят с други групи?

 9. Гинка Йорданова

  Как мога да огранича някои от приятелите ми във фейсбук да виждат публикациите ми

 10. Йорданова

  Как мога да огранича някои от приятелите ми във фейсбук да не виждат публикациите ми

 11. Марина

  Здравейте с приятеля ми сме се блокирали и от блокирали няколко пъти и сега аз не мога да виждам неговите публикации Проверих в Настройки там всичко е непроменено какъв е проблемът и как мога да го разреша аз

 12. Мая

  Мога ли да огранича един човек да не вижда че съм онлайн
  Който не е в приятелите ми а само в месинджър

  • Questo

   Здравейте, можете да го блокирате. Ако искате само да скриете онлайн статуса си от него, без д аго блокирате – не мисля, че има такава опция. Messenger позволява да скривате статуса си само от всички абонати, а не от определени такива.

 13. Михаела

  Здравейте,някой може ли да ми каже как може да ми излиза полето хора,които може би познаваш,защото изчезна във фейсбук 🙁

 14. Vassy

  Как мога да направя така, че коментарите, които правя във Фейсбук, да не са видими за определени мои приятели?

  • Questo

   Ако говорите за коментари, които правите в групи, страници или чужди профили: нямате контрол върху това кой може да ги вижда. Видимостта на постовете се определя от собственика на профила/групата.

   Ако говорите за коментари, които публикувате на собствения си профил: използвайте т.нар. Audience Selector. С него може да избирате кои приятели да виждат/да не виждат постовете ви. Повече инфо как да го използвате има тук: https://www.facebook.com/help/120939471321735

 15. Вики

  Здравейте, как да огранича да неми заявяват приятелство приятели на приятелите ми и да не ми гледат публикациите, а само мои приятели да ги виждат.

 16. Боряна

  Здравейте. Въпросът ми е следния: Без да искам блокирах приятел във Фейсбук, след което го отблокирах, пратих му покана и той я прие. Но странното е, че сега като вляза в профила му не виждам нито една от публикациите и снимките му, които преди това бяха там, както и къде е бил отбелязван от другите си приятели. Също така като вляза в профилите на някои от приятелите му, при някои от тях показва, че той ни е общ приятел, а при други не показва. Имате ли представа на какво се дължи всичко това? Дали има общо с това, че преди това съм го блокирала, или просто кагато ме е добавил е сменил настройките за поверителност?

  • Questo

   Привет, не знам на какво се дължи промяната в това, което виждате на профила му. Колкото за видимостта на общите приятели – това зависи от настройките на поверителност. Повече подробности защо виждате или не виждате общи приятели има тук: https://questona.com/kak-da-skria-priatelite-vav-facebook/

 17. Венета Славчева

  Здравейте ! Заключила съм всичките си постове и снимки за приятели , но тъй като не мога да променя поверителността на снимката на корицата , която по презумция е публична….., мога ли по някакъв начин да скрия от непознати , хората харесали отдолу снимката ? Тъй като те се виждат дори и през непознат профил , а това обезсмисля факта , че съм скрила списъка с приятели . Та…има ли такава опция , чрез която да контролирам поне до някаква степен поверителността на корицата ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *