Меню Затваряне

Лесен начин да проверите дали банкоматът има скимер

Обновена на 23.10.2016 от Questo

ATMСкимерите са устройства, които копират данни от банковата ви карта и след това крадците използват копираните данни, за да източат пари от банковата ви сметка. Те се поставят върху слота на банкомата, предназначен за поставяне на банковата карта. Следващото видео показва потребител, който открива такова скимиращо устройство, поставено на банкомат във Виена.

За да се предотврати поставянето на скимери, производителите на банкомати започнаха да поставят святкащи светлини със зелена пластмаса около слота за поставяне на картата, индикирайки по този начин, че банкоматът е обезопасен. Както се вижда от видеото, тази мярка невинаги работи. Скимерът е направен от зелена прозрачна пластмаса и много умело имитира оригиналната защита на банкомата.

Ето защо е добре всеки път, когато теглите пари от банкомат, да направите една проста проверка. Хванете пластмасата около слота и се опитайте да я размърдате. Ако има скимер, той вероятно ще се раздвижи, освен ако не е залепен много, ама много здраво за банкомата. Точно това прави потребителят във видеото и така той успява да открие скимера. От видеото се вижда също, че около пластмасата има капчици лепило. Така че оглеждайте се и за тях – това може да е издайническия сигнал, който ще ви предпази от кражба.

Аз лично малко се шашнах от видеото, защото никога досега не съм си и помислял да проверявам за скимер банкомат, който ми святка със зелена защита. Ама явно може.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *