Меню Затваряне

Ето колко е лесно да откраднат ЕГН-то ви за изборите

Обновена на 08.11.2022 от Questo

egnsМислите си, че ЕГН-то ви е някаква голяма тайна? Помислете пак. Този софтуер генерира реални ЕГН-та, от които не особено трудно може да се отсее вашето собствено.

Генерирането на мъртви души – хора, чиито имена са записани в списъците на инициативни комитети, без те реално да са се записвали там – не е нова практика по време на избори. Изглежда, че тази практика продължава и за президентските избори през ноември 2016 г.; поне ако се вярва на увеличаващото се количество жалби за крадени лични данни.

И така, правите проверка и установявате, че личните ви данни фигурират в подписка в подкрепа на определен кандидат. Вие обаче никога не сте се подписвали в такава подписка. Как тогава ЕГН-то ви се е озовало във въпросния документ?

Най-лесният начин някой да се сдобие с единни граждански номера е да се разрови из публичните регистри. Един такъв е Търговския регистър, където са вписани личните данни на собствениците на фирми. Търговският регистър е отличен източник на няколкостотин хиляди ЕГН-та.

Според тази статия в „Капитал“ част от откраднатите лични данни идват от базите данни на компаниите за комунални услуги като например „Топлофикация“. Може да се снабдите с ЕГН-та и от някои от нелегалните интернет пазари.

Добре, да предположим, че нямате фирма и ЕГН-то ви не е изтекло по един от другите посочени начини. Как тогава някой може да се докопа до уникалния номер, даден ви от държавата, за да ви различава от всички останали граждани?

Всъщност ЕГН-то ви не е толкова уникално, колкото си мислите. То просто съдържа информация за рожденната ви дата и мястото на раждане. Това означава, че ако аз знам кога и къде сте родени, мога със сравнително голяма точност да разбера какъв е вашият ЕГН.

Вашият единен граждански номер се състои от 10 числа. Първите 6 числа представляват годината и датата на вашето раждане. Така че ако аз знам тази информация – а много хора я публикуват в профилите си във Facebook, без да се замислят – аз вече знам 60% от вашия ЕГН.

Седмото и осмото число показват в коя област на България сте родени. Това също би могло да се открие сравнително лесно през Facebook или по други канали.

Деветото число показва пола ви (четно за момчета и нечетно за момичета). Десетото е резултат от алгоритъм, който е описан тук.

Ето че вашият ЕГН, който пазите като голяма тайна, се оказа нещо, което може да се изчисли на базата на няколко основни факти за вас самите.

Дори не е необходимо да се изчислява на ръка – има софтуер, който прави всичко това автоматично(виж снимката към статията). Трябва само да въведете рожденна дата и място на раждане и софтуерът изплюва ЕГН-та на всички българи, родени в посочения ден в посочената област. И което е по-лошо: този софтуер е безплатен и свободно достъпен в интернет.

Може да си помислите: „Добре де, дори и някой да използва такова приложение, как ще разбере кое от всичките 15 ЕГН-та е моето“? И това не е много трудно. Има публични регистри, които работят с ЕГН: при въвеждането на номер те показват информация за собственика му. Така че след като ЕГН-тата са генерирани от софтуера, те могат да бъдат проверени в съответния регистър и да се види на кой ЕГН какво име съответства.

Как да се предпазите

Сега, когато знаете колко лесно е някой да открие вашия ЕГН, нека да видим и какво може да направите, за да не се стига до злоупотреби.

На първо място бихте могли да проверите дали някой вече не е откраднал данните ви. Централната избирателна комисия публикува регистри, с които може да направите такава справка сравнително лесно.

Ако се окаже, че данните ви са откраднати, може да подадете жалба в Комисията за защита на личните данни.

Дори и да не фигурирате в нито един списък, добре е да предпазите личните си данни. Ето няколко съвета в тази насока:

1.Изтрийте от Facebook и други социални медии рожденната си дата и място на раждане. Това става чрез настройките за поверителност. Конкретно във Facebook може да го направите като отворите профила си изберете About>Contact and Basic info. От там може да изберете кой може да вижда различни данни за вас като рожденна дата, имейл адрес за контакт и така нататък. Изберете опцията Only Me – по този начин никой не би трябвало да вижда рожденната ви дата.

2.Проверете в Google дали ЕГН-то ви не е публикувано някъде в интернет. Ако е публикувано, подайте молба до Google за изтриване на ЕГН-то ви от резултатите от търсене. Това няма да изтрие ЕГН-то ви от интернет, но ще предотврати появяването му в резултатите на Google. Вижте как се подава заявка до Google за изтриване на данни.

3.Когато един уебсайт иска от вас да попълните личните си данни, винаги си задавайте въпроса „Автентичен ли е този уебсайт“. Не е изключено да станете жертва на фишинг атака, при която някой създава пълно копие на легитимна интернет страница – например регистъра за проверка на ЕГН на ЦИК! – и ви изпраща линк. Ако попълните данните си в този сайт, вие на практика ги давате на крадците. Прочетете тази статия, за да разберете как хакерите източват личните ви данни чрез фишинг.

 

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *