Меню Затваряне

Ще познаете ли, че това е сайт за фишинг?

Обновена на 24.10.2016 от Questo

fake_youtubeТова е сигурно е един от най-добрите примери за фишинг сайт, на който съм попадал. Той имитира сайта на Youtube, а адресът му е с разширение .ky, което е домейнът на Каймановите острови. Към момента сайтът все още е онлайн, но много скоро вероятно ще бъде свален. Научих за него от потребител, който го е публикувал в Reddit.

Сайтът има някои елементи, които издават, че е фалшив: например логото на Youtube е леко разтегнато. Домейнът също е странен, но това може да не събуди подозрения, тъй като Youtube притежава много регионални домейни с марката си.

Останалите детайли в сайта обаче са изпипани доста добре: той е зареден с много видеа, които при отваряне тръгват (но не ви съветвам да ги пускате, защото не се знае какво може да има в тях). Фалшивият Youtube сайт дори работи с https, въпреки че при проверка се установява, че използваният сертификат е безплатният Let’s Encrypt, който не се ползва от Google (собственикът на Youtube).

Ако кликнете на Sign in, сайтът ви отвежда на фишинг страница, където може да въведете имейл и парола за достъп. Предположението ми е, че ако тръгнете да гледате клипчета в този сайт, в един момент ще бъде поискано да потвърдите възрастта си като се впишете във вашия Google профил.

Като цяло доста умело изпълнение. Вие бихте ли се заблудили?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *