Меню Затваряне

Как да скрия данните си в изображение

Обновена на 12.06.2017 от Questo

Вероятно на компютъра си държите документи, които не искате никой да вижда. За да ги скрият, някои потребители криптират и заключват с пароли папките, в които крият тези документи. Криптираните файлове и директории обаче привличат внимание и невинаги са най-добрия избор.

Друга възможност е стеганографията: практиката да се крият данни в различни дигитални формати; обикновено в изображения. Използвайки различни методи, вие може да скриете цял документ или видео в напълно невинно изглеждаща снимка. Ето ви няколко предложения как да го направите.

Едно уточнение: нито един от изброените методи не трябва да се счита за много надежден; всеки от тях си има слабости. Ако имате наистина важна информация, която искате да скриете, стеганографията може да не е достатъчна като превантивна мярка.

Със стеганографски софтуер

Можете да използвате специален софтуер, за да скриете вашите данни в изображение. Списъкът с такива програми е доста голям: ето един такъв, който не претендира за изчерпателност. Можете да си изберете подходящ софтуер според типа данни, които искате да скриете. Някои програми например могат да скриват не само текст, но също и видео и аудио в изображения.

Можете също така да използвате някои от уеб базираните стеганографски инструмент като този.  Разбира се, можете да потърсите и за други в Google с ключова фраза „online staganography tool“.

Неудобството да имате стеганографски софтуер на компютъра си е, че когато някой седне на него, може да разбере… че използвате стеганографски софтуер. И съответно да провери дали в папката ви със снимки няма нещо скрито-покрито.

Ръчно сливане на текстовия файл и изображението

Ако сте с Windows, има сравнително лесен начин да съберете два различни файлови формата – в случая изображение и текстов файл – използвайки Command Prompt. Ето как става:

1.Създайте папка, в която се намира текстовият файл, който искате да скриете, и изображението, в което искате да го скриете. За целите на упражнението нека наречем папката MySecretFiles, а файловете в нея: Snimka.jpg (изображението) и MySecrets.txt (текстовия файл).

2. Архивирайте текстовият файл с WinRAR, така че в папката да имате нов файл MySecrets.rar.

3.Влезте в Command Prompt, а от там в папката MySecretFiles. Например ако папката ви е на десктопа, можете да напишете cd Desktop и после cd MySecretFiles.

4. В общия случай командата, с която скривате текстовия файл в снимковия файл, изглежда така: copy/b file1.jpg + file2.rar file3. В конкретния случай командата ще изглежда така: copy/b Snimka.jpg + MySecrets.rar Prostosnimka.jpg.

5. Файлът Prostosnimka можете да отворите с WinRAR и така ще видите скрития в него MySecrets.rar.

Този начин за сливане на файлове изисква малко повече подготовка, но пък не се налага да инсталирате никакъв допълнителен софтуер. А и работейки в Command Prompt, вие създавате у близките и приятелите си впечатлението, че сте хакери и разбирате от компютри.

Скриване на информация в EXIF данните на изображението

Дигиталните изображения имат EXIF данни, които съдържат информация за изображението: например с какъв фотоапарат е правена снимката, каква е резолюцията й, какви са географските координати на мястото, където е заснета и т.н. Можете да използвате EXIF данните, за да скриете в тях важна за вас информация. EXIF данните могат да се редактират със софтуер за обработка на изображения, но можете да използвате и някой от безплатните онлайн редактори като този или този. След като заредите изображението в редактора, можете да променяте всички EXIF данни, включително и Image Description, където можете да добавите до 3000 знака текст. Това е почти една страница текст с размер на шрифта 12 и предостатъчно, за да запазите имена, имейли, телефонни номера и т.н.

Това е хитър начин да криете данни, но не бих ви посъветвал да го използвате за наистина важна информация като например пароли или ПИН кодове. EXIF данните не са скрити и всеки може да ги види, стига да кликне с десния бутон на мишката върху изображението и да избере Properties.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *