Меню Затваряне

Как Glympse превръща смартфона ви в проследяващо устройство

Обновена на 15.04.2014 от Questo

map_trackingИма много мобилни приложения за проследяване на местоположението, но Glympse е популярно заради сравнително интуитивния интерфейс и гъвкавост на настройките, които ви позволяват да контролирате кой вижда къде се намирате.

Glympse работи по следния начин: след като инсталирате приложението, то ви предлага да изпратите настоящите си координати на един или повече хора от списък. Този списък е изграден от контактите ви в мобилния телефон – не само мобилни номера, но също и мейлите в gmail и т.н. Можете да изберете един или няколко души, на които да изпратите местоположението си. Изпращането може да стане чрез SMS или чрез имейл.

Получателят получава линк, който, след като го отвори, му позволява да следи вашия моблен телефон директно от браузъра си, т.е. не е необходимо и той да си е инсталирал приложението. На картата на браузра си той ще може да вижда всяко ваше движение в пространството в реално време.

Имате опция да публикувате местоположението си и във Facebook, Twitter или друга социална платформа, но тогава то е достъпно за всички.

Glympse ви позволява и да фиксирате за какъв период от време желаете вашия телефон да се показва на картата. Опциите са от 5 минути до 4 часа.

На теория Glympse може да бъде използван срешу вас: представете си, че някой получи достъп до мобилното ви устройство, инсталира приложението и изпраща на себе си линк за следене на вашето местоположение. Ако нямате навика да поглеждате често телефона си (например носите го в раница), активността на Glympse може да остане незабелязана за вас. Въпреки това приложението остава твърде много следи и не е подходящ избор за шпиониране. Друг е въпросът ако вие сте достатъчно несъобразителни да публикувате местоположението си във Facebook, където всички могат да го видят.

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *