Меню Затваряне

Искате да следите чужди камери? Пробвайте този воайорски трик

Обновена на 06.03.2014 от Questo

cameraНека още в самото начало охладя ентусиазма на онези от вас, които са стигнали до тази статия, търсейки в Google нещо от сорта на „как да хакна чужда камера“. Questona.com не е наръчник за хакери, а сайт за повишаване на личната и корпоративна сигурност в интернет и реалния живот. Тук няма да откриете детайлни указания за проникване в чужди устройства.

За съжаление указания и без това не са необходими – много хора подхождат с плашеща небрежност към личната си сигурност и конкретно към средствата си за видеонаблюдение. В тази статия нагледно съм описал колко лесно е да се възползва някой от тяхното нехайство.

Всъщност за да откриете необезопасена камера дори не е необходимо да разполагате със специален софтуер или да посещавате специализирани сайтове. Можете да го направите дори с добрия стар Google. Това е един стар и сравнително безобиден трик, който ще ви помогне да откриете и погледнете през окото на всички IP камери, които не са достатъчно добре обезопасени.

Просто в полето за търсене на Google впишете следната команда:

inurl:/view.index.shtml

Google ще ви изкара списък на камери, чиито уеб интерфейси е успял да индексира. Ако ограничите търсенето само за България ще ви излязат няколко публични камери от градове като София, Бургас, Габрово или Сливен. Картината от тези камери така или иначе е достъпна през определени сайтове. Въпреки това експериментът е забавен и може да ви даде представа за това с каква изследователска мощ разполага скромният на пръв поглед Google.

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *