Меню Затваряне

Реални примери за фишинг в България

Обновена на 06.03.2014 от Questo

keyboardФишингът може да ви струва нерви и пари, ако не подходите към него сериозно. Някои атаки са изключително добре изпипани и заблуждаващи и лесно могат да ви накарат да дадете ключовете към вашия виртуален портфейл.

Нека да разгледаме няколко реални примери за фишинг в България. Както ще се убедите, те далеч не са  безобидни и дори използват реални имейл адреси на финансови институции, за да заблудят жертвите си. Тези примери ще ви помогнат да разберете какво да очаквате и да разпознавате по-лесно измамата.

Пример 1

Следното писмо е получено през 2011г. от блогъра Борис Луканов и още много други хора. В сайта си Луканов посочва, че писмото е изпратено от официален адрес на обслужващата го банка в опит да симулира автентичност.

„Уважаеми клиенти,
Данните ни показват, че вашата онлайн сесия е блокирана поради> поради следната причина.>
1.Влезте в опити с невалидна информация.>
2. недостатъчни, за да обновите своята онлайн сметка Уникредит Булбанк профил
Ние Ви молим да възстановите профила си онлайн веднага Уникредит Булбанк> за да се избегне постоянното спиране на сметката си.>
НАТИСНЕТЕ ТУК за достъп до нашия защитен сървър.> Моля, изчакайте 48 часа за преработка.>”
Пример 2
Пак през 2011г. друга голяма банка предупреди, че някой разпраща фалшиви писма от нейно име. От банката посочват, че тя „не изпраща e-mail съобщения, които съдържат линкове на уебсайтове, в които да се въвеждат конфиденциална информация като потребителско име и парола за достъп до интернет банкиране или информация за банкова карта като: номер на карта, PIN на карта, дата на валидност или CVV/CVC.“
Тук може да видите скрийншот на разпратеното фалшиво съобщение. Обърнете внимание, че посоченият в писмото линк на пръв поглед изглежда като да води към сайта на банката (отново опит да се симулира автентичност). Автентичността му обаче се проверява много лесно. Просто сложете курсора на мишката върху линка. В долния ляв ъгъл на браузъра си ще видите изписан адреса, към който води този линк. И той няма да има нищо общо с адреса, който виждате изписан в съобщението. Един прост пример: бихте очаквали, че кликването върху http://google.com ще ви отведе в Google. Всъщност обаче този линк ви води на началната страница на Questona.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *