Меню Затваряне

Как да скрия маркера за последна активност във Facebook

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Това, изглежда, е един от въпросите, коитo потребителите на Facebook постоянно задават. Last seen или last active (не съм сигурен кое от двете е по-точно) статуса показва кога за последно сте били онлайн във Facebook. Този маркер дразни много хора, които не искат да издават кога последно са били онлайн, и те всички се чудят как да го изключат.

Вярно е, че Facebook дава възможност да изключите онлайн статуса си, така че да изглеждате офлайн, докато всъщност сте отворили сайта/приложението. Дори и тогава обаче Facebook показва маркер за активността ви. Например, ако изключите онлайн статуса си с Turn Off Chat и останете в сайта, другите потребители ще виждат, че сте били онлайн преди една минута (1min). Това означава, че ако един потребител постоянно е със статус 1min, той най-вероятно е изолзвал Turn Off Chat, за да изглежда офлайн.

Има ли начин напълно да се скрие маркерът, който показва последната активност в мрежата? След като се поразрових и тествах различни варианти, трябва да кажа, че не успях да открия начин, по който това да се случи. Има обаче някои други възможности.

Ако използвате само Facebook на компютър, може да активирате Turn Off Chat. Първоначално Facebook ще показва кога за последно сте били онлайн – например 23 hours – но след известен период, който би трябвало да е 2 или 3 дни (не успях да разбера колко точно) – маркерът ще изчезне. Той обаче ще изчезне само за хора, с които не си чатите. Тези, с които си чатите, ще продължат да виждат маркер за последната ви активност.

Ако освен на компютър използвате и Facebook Messenger, тогава ще трябва да изключите и статуса Active в мобилното приложение. Лошата новина е, че и това не скрива маркера за последна активност. Възможно е да го скрие за хора, с които не общувате, но за контактите, с които си говорите редовно, маркерът продължава да се вижда.

За целите на статията тествах и още два метода, които открих в потребителски форуми. Те също не дадоха резултат.

Единият е да излезете от профила си на всички устройства, на които имате инсталиран някаква форма на Facebook. Тогава, твърди градската легенда, маркерът за последна активност изчезва. Проблемът е, че маркерът се появява отново веднага, когато влезете в профила си.

Другият метод е чрез адблокер. Този метод твърди, че ако инсталирате адблокер в браузъра си и въведете определен филтър, този филтър пречи на Facebook да види кога последно сте били на линия и съответно спира да показва на другите абонати маркер за активността ви. Пробвах го и не работи: маркерът си седи като стой та гледай.

Открих все пак един начин, с който можете да скриете маркера, но само за определени абонати.

1.Отваряте чат прозорец с избрания абонат.

2.Цъкате върху зъбчатото колело и избирате Block Messages

Тази команда блокира всички входящи съобщения от този абонат и след известно време той спира да вижда маркер за активността ви. Проблемът с този метод е, че ако абонатът реши да ви пише, той ще види известие, че в момента не можете да получавате съобщения от него. По този начин той ще разбере, че сте блокирали съобшенията от него/нея. Ако този вариант ви устройва, дерзайте.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *