Меню Затваряне

Тъмните мрежи правят затягането на контрола върху оръжията в ЕС безсмислено

Обновена на 17.11.2015 от Questo

darknet-guns

ЕС се кани да затегне контрола върху покупката и притежанието на огнестрелно оръжие, но наличието на черни пазари в интернет прави подобна стъпка на практика безсмислена.

Решението е резултат от атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г. Само че каква би била ползата от него? То ще доведе до повече бюрокрация и пречки за онези, които искат легално да притежават огнестрелно оръжие. Обаче че хората, които планират престъпления и терорестични актове едва ли се снабдяват от кварталния оръжеен магазин. Тях тези ограничения така или иначе няма да ги засегнат. Това е като да се опитваш да решиш проблема с наркотиците като криминализираш употребата и притежанието им.

Още повече като се има предвид, че нелегалната търговия с оръжия в интернет процъфтява. В скрития интернет могат да се намерят онлайн магазини(снимката към тази статия представлява скрийншот на такъв магазин), които продават всичко от пистолети до автоматични оръжия.

Но всъщност защо ви е да рискувате и да си купувате онлайн оръжие, което може да бъде засечено на митницата, когато може сами да си принтирате такова? Американската организация Defense Distributed от години предлага файлове за 3D принтери, които съдържат дизайн за производството на огнестрелни оръжия. В един момент организацията ги пусна за свободно сваляне и от тогава те циркулират в интернет и могат да се намерят в различни торент тракери като The Pirate Bay.

От скоро Defence Distributed продава и Ghost Gunner – машина, която позволява да си изработите в домашни условия един от ключовите елементи в огнестрелното оръжие. Това е т.нар. lower receiver (не съм специалист по оръжията и не знам как се превежда на български), който свързва отделните компоненти на пушката във функциониращо оръжие. Тази част съдържа серийния номер, чрез който се регулира употребата на оръжието. Това означава, че с Ghost Gunner всеки може да си направи нерегистрирана пушка, стига да си купи останалите части от оръжеен магазин. Според информацията в сайта машината се продава на територията на САЩ, но доставки „биха могли“ да се направят и в други части по света.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *