Меню Затваряне

Как спамърите генерират фалшиви харесвания

Обновена на 18.11.2015 от Questo

facebook

Вероятно сте попадали на статии в интернет, които имат учудващо много Facebook харесвания. Въпреки че част от тях може да са истински, големият брой лайкове може да се дължи и на проста манипулация, за да изглежда статията много четена. Проучване, направено в канадския McGill University, показва колко лесно всъщност е за някого да генерира фалшиви харесвания.

Защо му е да го прави? Най-просто казано, лайковете струват пари. Много фирми си плащат, за да получават фиктивни лайкове във Facebook и така страницата им да изглежда харесвана и популярна. Голяма част от маркетинг специалистите не одобряват идеята да се плаща за фалшиви лайкове, но незавсимо от това тази практика е често срещата.

Най-популярния метод за генериране на лайкове е чрез т.нар. ферми за лайкове. Това са фирми или физически лица, които генерират голям брой фалшиви профили и ги използват, за да трупат лайкове. Ако някога сте се чудили например защо отделни страници като тази на фитнес модела Лазар Ангелов например имат голям брой харесвания от страни като Египет, Индия или арабските страни, една от причините би могла да са ферми за лайкове.

Има и сайтове, които действат като своеобразни борси за харесвания. След като си направите акаунт, вие трябва да харесвате различни страници във Facebook, в замяна на което получавате харесвания на вашата собствена страница от други хора.

Има обаче и по-лесен за генериране на харесвания, който не изисква ферми, сайтове, регистрации и т.н. Трябва ви само един акаунт във Facebook, с който може да манипулирате броя на харесванията на една статия.

Това е възможно, тъй като Facebook изчислява общия брой харесвания като сума от всички харесвания, споделяния и коментари към една статия. Това означава, че ако харесате една статия, споделите я в профила си и оставите коментар под поста, това автоматично генерира 3 харесвания, а не само 1.

С фалшив профил всеки би могъл по този начин да генерира голям брой харесвания на една статия. Как става това е показано в следващото видео:

За целите на тази статия сложих бутон за харесване под нея, след което я харесах, споделих и коментирах през фалшив профил. Повтраяйки това няколко пъти, в рамките на по-малко от минута се генерираха 10 лайка. Те се запазиха дори и след като изтрих поста от фалшивия профил. Това означава, че бихте могли да генерирате фалшиви харесвания и от истинския си профил, без да привличате внимание: просто може да изтриете поста от стената си или пък да го настроите така, че само вие да може да го виждате.

Ако искате да се уверите, че този метод работи, просто споделете и харесайте тази статия във Facebook и вижте как бройката на лайковете под нея расте.

 

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *