Меню Затваряне

Защо телефонният номер издава местоположението ви

Обновена на 19.04.2016 от Questo

phones

Телевизионното предаване 60 Minutes излъчи репортаж за следенето на мобилни устройства. Материалът показва как някой би могъл да открие точното ви местоположение, както и да следи обажданията ви и СМС-ите, които изпращате, разполагайки само с телефонния ви номер.

Техниката е възможна заради проблем със сигурността в SS7 – система от протоколи, която се използва в свързването в телефонните мрежи. Това е един от малкото репортажи, които разглеждат този проблем, който е добре известен от години. Някои компании го използват, за да предлагат напълно легално услуги по локализиране. Има няколко презентации, които вече са представили този проблем обширно.

За да можеш да бърникаш в телефонните мрежи и да се възползваш от уязвимостта в SS7 се изисват добри технически познания и специален достъп до мрежите. Така че не всеки може да го прави. Има обаче трикове, които позволяват на някого да разбере кой сте само чрез телефонния ви номер; тези трикове сасъвсем прости и всеки може да ги прилож. Наскоро публикувах статия за един такъв.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *