Меню Затваряне

Внимавайте с плащането на ПОС терминал – може да е фалшив

Обновена на 23.04.2015 от Questo

skimming

Европол съобщава за група престъпници, които са скимирали банкови карти с фалшиви ПОС терминали.

Обикновено крадците използват скимиращи устройства, монтирани върху банкомати, за да извлекат информацията от банковата ви карта и след това да направят нейно копие, с което  източват парите от сметката ви.

В този случай измамниците използват фалшиви ПОС терминали, които не са свързани към система за електронни разплащания. Устройствата се поставят на различни места: в магазини, в таксита, в заведения и т.н. Когато клиентът реши да плати с карта, фалшивият ПОС терминал копира информацията от картата, както и ПИН кода за достъп до сметката. След това на ПОС устройството се изписва съобщение за грешка, а клиентът се подканва да плати с пари в брой.

Общо 18 души са арестувани във Франция по случая, като по предварителна информация извършените кражби са на стойност поне 3 млн. евро. Парите са били теглени от различни места по света като САЩ, Тайланд или Дубай.

Скимирането на карти с „кухи“ ПОС терминали е интересна тактика, която би могла да има поразяващ успех в страни като България, където потребителската култура спрямо електронните разплания все още не е много добра. Всъщност според някои публикациите в медиите (чиято достоверност обаче е мъглява), един от пионерите в изработката на фалшиви ПОС устройства е българин.

Въпреки че в България плащането с карта все още не е така масово като в Западна Европа, този вид разплащания стават все по-популярни: по данни на БНБ към края на 2014 г. в страната са регистрирани над 77 хил. ПОС терминала, с които са извършени плащания за общо 5 млрд. лв.

ПОС терминалите се срещат основно в магазините на големите търговски вериги и заведения, но могат да се открият и сред по-малките фирми (чувал съм истории за търговци на битака в Димитровград, които приемат плащания с ПОС устройство). Познаването на начините, по които измамниците скимират картата ви, може да намали значително риска от финансови загуби за вас.

Няколко съвета за предпазване от измами при работа с банкомат.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *