Меню Затваряне

Седем съвета за по-безопасно ползване на банкомати

Обновена на 25.12.2014 от Questo

hacker

България е един от световните центрове на скиминг измамите. Според проучване на телекомуникационния гигант Verizon около 38% от всички регистрирани измами с банкови карти по света са свързани по някакъв начин с България.

Същото проучване е установило, че в повечето случаи жертви на престъпленията са американски граждани и корпорации. Но и в България измамите с банкови карти не са рядкост. Тъй като дебитните карти и банкоматите все още са най-масово използваните средства за електронни разплащания, нека да разгледаме няколко базисни съвета за безопасност при работа с банкомати.

1. По възможност използвайте банкомати към банкови клонове, защото те предполагат по-високо ниво на сигурност. Повечето банкомати в магазини и търговски центрове се наблюдават от видеокамери, но като цяло са много по-достъпни за поставянето на скимиращи устройства.

2. Не предоставяйте картата или ПИН кода си на лица, представящи се за банкови служители или полицаи. Не я предоставяйте на никого, тъй като тя лесно може да бъде скимирана – например под предлог, че се проверява за валидност.

3. Не записвайте ПИН кода си никъде – например на парче хартия в портфейла си или на лепенка върху самата карта. Последното е равносилно на финансово самоубийство. Вашият ПИН код е необходим само на вас – той не може да бъде изискван от банкови служители, касиери в магазин, разследващи органи, съпруги-шопинг маниачки и т.н.

3 1/2. Крийте с ръка клавиатурата на банкомата, докато въвеждате ПИН кода си. Стар и изтъркан съвет, но много хора все още го пренебрегват. Със същото пренебрежение те набират ПИН кода си на касата в магазина, където цялата опашка от хора може да ги види.

4. Проверете дали клавиатурата на банкомата или отворът, в който пъхате картата си, се разместват при натиск. Тяхната нестабилност може да означава, че на банкомата е поставено скимиращо устройство.

5. Използвайте защитна лепенкa, която предпазва магнитната лента на вашата карта от скимиране. Такава лепенка е SkimProt, която се разработва от няколко български предприемачи и експерти по сигурност. Неудобствата са, че SkimProt не е съвместима с карти и банкомати на ОББ, а при отлепване не може да се залепи обратно и ще трябва да купувате нова.

6. Ако банкоматът глътне картата ви, свържете се веднага с вашата банка и я блокирайте. За целта носете телефонния номер за колцентъра на вашата банка винаги с вас – например записан в мобилния телефон или на парче хартия в портфейла.

7. При проблем не се обаждайте за помощ на телефонни номера, които са посочени върху банкомата. Обаждайте се единствено на официалния телефонен номер за обслужване на клиенти, посочен от вашата банка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *