Меню Затваряне

Как да заключа откраднaт или изгубен телефон

Обновена на 01.01.2015 от Questo

phones

Ако телефонът ви няма специфична защита срещу неоторизиран достъп – например код за отключване – кражбата или изгубването му могат да ви докарат много нерви и финансови загуби. За щастие предприемчивите програмисти отдавна са решили този проблем и са създали софтуер, с който можете да контролирате телефона си от разстояние.

Ако ползвате iPhone, по всяка вероятност най-малкото сте чували за вездесъщия Find my iPhone – мобилно приложение, с което можете да локализирате на карта изгубен или откраднат телефон, както и да заключите дистанционно устройството, така че никой освен вас да не може да го ползва. Този софтуер се превърна в стандарт за защитата на смартфони и ако използвате мобилно устройство от Apple, инсталирането му е препоръчително.

Но какво да правите, ако телефонът ви е с Android? В Google Play ще откриете приложения, които имат сходна на Find My iPhone функционалност. Едва наскоро обаче Google пусна собствен софтуер за локализиране и заключване на мобилни устройства – Android Device Manager. Той има няколко ценни характеристики: дава точни координати на откраднат или изгубен телефон; позволява активиране на звуков сигнал от разстояние; дава възможност да заключите телфона си дистанционно или да изтриете чувствителна информация, която се намира на него.

Както останалите услуги на интегнет търсачката, и Android Device Manager се ползва с универсалния ви профил в Google. За да можете да ползвате тази услуга, трябва предварително да сте активирали услугите за местоположение в Android и да имате достъп до интернет на телефона си (мобилен или wifi). Android Device Manager е облачна услуга и не е неободимо да инсталирате приложение на устройството си. Просто идете на https://www.google.com/android/devicemanager и влезте с профила си в Google. Android Device Manager има максимално оростен интерфейс с няколко опции. Две от тях – „Намиране на устройството“ и „Позвъняване“ са разгледани в тази статия. За да използвате другите функции – заключване на телефона и изтриване на данните – трябва да ги активирате предварително.

Ето как става това. Натиснете „Настройване на заключването и изтриването на данните“. Ще се появи меню, което изисква да потвърдите заявката. Тази заявка изпраща на мобилния ви телефон съобщение да активирате необходимите настройки. Щом потвърдите настройките, в Android Device Manager се появяват две нови опции – „Заключване“ и „Изтриване“.

Опцията „Заключване“ ви дава възможност да настроите дистанционно парола за отключване. Ако телефонът ви попадне в неподходящи ръце, той не може да бъде отключен и използван без тази парола.

Опцията „Изтриване“ връща фабричните настройки на вашия телефон, изтривайки всички настройки (вкл. пароли), снимки, музика, документи, намиращи се на устройството ви.

Зададените от Android Device Manager настройки се активират веднага, стига устройството ви да има достъп до интернет и да позволява използването на GPS и услуги за местоположение. Ако в момента на активирането телефонът ви не е свързан към интернет (няма обхват или се намира извън wifi мрежа), настройките ще се включат веднага щом устройството се свърже към мрежа.

Важно е да знаете, че настройките на Android Device Manager не могат да се активират на изключено устройство. Така че ако някой открадне телефона ви и го изключи, ще трябва да се надявате, че крадецът ще го включи отново.

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *