Меню Затваряне

SnoopSnitch може да предупреждава за подслушване на мобилния телефон

Обновена на 03.01.2015 от Questo

snoopsnitch

Тобиас Енгел, който в края на 2014г. показа как някой може да ви проследи, разполагайки само с номера на мобилния ви телефон, е сред създателите на SnoopSnitch. Това е приложение за Android, което, твърдят разработчиците му, може да предупреждава за радари, използвани за проследяване и подслушване на мобилни разговори.

Тези радари, известни като IMSI Catchers, заблуждават мрежата на мобилния ви оператор, че са GSM антени. По този начин те получават достъп до мрежата и трафика в нея, позволявайки на недоброжелателите да следят активността на мобилния ви телефон. Традиционно GSM подслушвателите се използват от разследващите органи за разкриване на престъпления, но през последните години цената им падна драстично, правейки ги достъпни за престъпниците срещу почти символични суми(друг е въпроса дали вършат работа); в някои онлайн магазини например могат да се намерят модели за по няколко хиляди долара.

Разработчиците на SnoopSnitch твърдят, че приложението може да засича подлушване на мрежата и да предупреждава собственика на мобилния телефон, без обаче да предотвратява самото подлушване. Може да се инсталира само на руутнати смартфони с Android и процесор Qualcomm, с някои изключения като Galaxy S2, Galaxy S3, Nexus 5 и Huawei Ascend Y300. Авторите на приложението са установили, че то със сигурност работи за Samsung S3 Neo, LG G2, Sony Xperia Z1, Samsung S5, Samsung S4.

SnoopSnitch е един от няколкото опита да се създаде софтуер за Android за прихващане на подлушващи радари. Друг подобен проект, който още е на ниво тестове, е Android IMSI-Catcher Detector. Повече информация за SnoopSnitch има тук.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *