Меню Затваряне

Атентатът в Париж дава нов тласък на Facebook вирусите

Обновена на 08.01.2015 от Questo

teror-scam

Трагичните събития в Париж от 7 януари, когато по първоначлани днни са загинали поне 12 души, вероятно ще доведат до нов бум на Facebook вирусите и likejacking измамите. Ако в нюзфийда ви попадне шокиращо на пръв поглед видео, споделено от ваш приятел, не бързайте да го отваряте. Много вероятно е то да съдържа вирус, който заразява вас, а след това и вашите приятели.

Подобни измами циркулират постоянно в социалната мрежа, но неизбежно зачестяват след големи човешки трагедии или природни бедствия. Пресни примери от миналата година са фалшиви линкове, показващи удавници, които се разпространиха непосредствено след наводненията във Варна и Мизия. Или пък клипове за откриването на мистериозно изчезналия малайзийски боинг. Целта им в повечето случаи е да заразят максимален брой потребители, като понякога вирусите започват да публикуват информация от ваше име или изпращат личните ви данни на външни хора.

Популерян начин за разпространение на вирус е фалшивото Facebook видео. В общия случай той работи по следния начин: получавате известие, че ваш приятел ви е тагнал във Facebook видео. Обикновено името на клипчето е избрано така, че да предизвика интерес и да ви накара да кликнете върху него. Но може и просто да показва шокираща гледка (вижте за пример снимката към тази статия.) Ако кликнете върху линка, вие на практика инсталирате вируса в своя профил и му позволявате да се разпространи. В повечето случаи това, което прави, е да се самопубликува на вашата стена и да тагне 20 ваши приятели, така че и те да го отворят и да се заразят. По точи начин цикълът се повтаря отново и отново.

Другият вариант са т.нар ikejacking измами или кражби на харесвания. Измамникът създава интернет страница, която имитира новинарски сайт или сайт за видеосподеляне. На него инсталира зловреден код, който, ако дадена страница бъде отворена, извършва определени действия на устройството на потребителя. В повечето случаи този метод се използва за събиране на Facebook харесвания. Ако потребителят реши да отвори линка, той без да осъзнава харесва определена Facebook страница. Събраните по този начин харесвания измамникът след това продава. Вижте повече информация за кражбата на харесвания.

Има различни начини да се предпазите от тези измами, но най-лесният е просто да се научите да ги разпознавате и да не ги отваряте.

Искам да изкажа съболезнования на близките и приятелите на загиналите. Занимавам се с медии от години и знам колко подценявана и в същото време рискова е тази професия.

Je-suis-Charlie

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *