Меню Затваряне

Съобщенията в Signal ще са криптирани срещу квантови компютри

Не че неприятелите ви могат да си купят квантов компютър от магазина: но ако един ден могат, дори и с него няма да успеят да прочетат съобщенията ви в Signal.

Месинджърът, станал популярен като сигурно средство за комуникация, добавя нов криптографски протокол. Той трябва да защитава съобщенията ви от дешифриране с квантов компютър.

Квантовите компютри се считат за една от бъдещите заплахи в сферата на криптографията. Те могат да извършват изчисления, с които се декодират шифри, считани днес за непробиваеми.

„Все още е под въпрос кога може да бъде създаден достатъчно мощен квантов компютър – коментират от Signal. – Някои твърдят, че това ще се случи само след няколко години. Други посочват, че поне след 30 години, а има такива, които твърдят, че може никога да не разрешим предизвикателствата, необходими за създаването на квантов компютър с достатъчно кохерентни кюбити (мерна единица за квантова инфомрация, подобна на добре познатите битове), за да разбият настоящите криптосистеми с публичен ключ.“ От Signal посочват, че на база на всички тези прогнози времевия хоризонт за създаване на квантови компютри е от 5 до 10 години.

Известна като криптиране от край до край, технологията зад днешните криптографски алгоритми пазят съобщенията ви от това да бъдат дешифрирани от трети страни. Това означава, че когато изпратите съобщение в WhatsApp например, разработчиците на WhatsApp не могат да видят съдържанието му, защото не могат да го дешифрират.

Но с използването на квантов компютър това би могло да се промени.

Signal се счита за един от най-сигурните месинджъри в света. Макар да изисква някои лични данни като например телефонен номер, той се използва от много активисти, журналисти и хора, които искат да запазят комуникацията си в тайна.

За сметка на това други популярни месинджъри като Facebook Messenger имат криптиране от край до край само ако потребителят се сети да го включи. Марк Закърбърг се кълне, че до края на 2023 г. всички съобщения ще са криптиране по подразбиране.

Вижте кой може да чете съобщенията ви в Messenger.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *