Меню Затваряне

Внимавайте, разговорите ви с Bard може да цъфнат като резултати в Google

Обновена на 06.10.2023 от Questo

Разговорите ви с Bard – чатботът с изкуствен интелект на Google – могат да бъдат прочетени от други потребители на търсачката.

Ако например си говорите с Bard за хризантеми, а след това интернет потребител търси в Google информация за хризантеми, той може да попадне на разпечатка от вашия чат. Разпечатката ще излезе като резултат от търсенето на потребителя заедно с всички други сайтове, които се ранкват за ключовата дума „хризантеми“.

Това кошмарно откритие е направено от Гейгън Готра, SEO консултант, който забелязал, че чатове на потребители с Bard излизат като резултати в Google. Подобно нещо не би трябвало да се случва, тъй като чатовете може да включват лични данни или друга чувствителна информация като например религиозни възгледи, сексуална ориентация.

Как е възможно това?

Възможно е, защото Bard има опция за споделяне на чатовете, които водите с бота. Споделянето е полезно, ако искате да покажете чата си с Bard на свои приятели или колеги.

Оказва се обаче, че тези чатове се държат като публично достъпни интернет страници и могат да бъдат индексирани от Google.

Ако например въведете в Google следната команда за търсене: account site:bard.google.com/share, ще ви покаже като резултати всички индексирани чатове с Bard, съдържащи думата account.

Проверка на Questona не откри индексирани чатове на български език. Няма и чатове, в които да се споменават свързани с България думи на английски език: популярни имена на хора, градове и т.н.

Отговорът на Google

Единственото засега официално изявление на Google по темата е публикация в социалната мрежа X. В нея се казва следното: Bard позволява на потребителите да споделят чатовете си, ако пожелаят. Но не сме искали споделените чатове да бъдат индексирани от Google. Работим по това да блокираме индексирането на чатовете с Bard.“

Как да изтриете чатовете си с Bard

Третирайте чатовете си с Bard като публична информация: каквото напишете може да бъде прочетено от други хора.

Не публикувайте в чат важна информация, свързана с вас.

Ако вече сте публикували такава информация, може да я изтриете. Това става като отворите заглавната страница на Bard и от лявата страна на екрана изберете чата, който искате да изтриете. От менюто с три точки избирете „Изтриване“.

Неудобството е, че можете да изтривате само по един чат наведнъж. Ако например имате десетки чатове, ще трябва да ги триете един по един, което е времеемко и досадно занимание.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *