Меню Затваряне

За шест месеца България е поискала достъп до Facebook профилите на 188 души

Обновена на 29.01.2024 от Questo

За шест месеца българската държава е направила повече опити да получи личните данни на Facebook потребители, отколкото преди е правила за шест години.

Това се е случило между януари и юни 2023 г., когато българските власти са направили общо 113 искания за достъп до лични данни на Facebook потребители.

Източник: Facebook Transparency Report

Това е рекорден брой искания само в рамките на полугодие, който надхвърля общия брой искания, направени за 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018, взети заедно.

Исканията за полугодието засягат общо 188 профила, което също е рекорд.

При разследването на престъпления държавните органи имат право да получават информация за Facebook потребители. Meta (компанията-собственик на Facebook) преценява дали да предаде исканата информация. В случая с България Meta е предоставила информация на разследващите в над 85% от тези 113 искания.

Статистиката показва, че исканията на България се увеличават прогресивно с всяка изминала година. Докато през 2013 г., когато Facebook започна да публикува данни за исканията, България е имала по едно или две искания на полугодие, сега те вече нахвърлят 100.

Ръст в исканията се наблюдава и в световен мащаб. Над 272 хил. исканиа за достъп до данни са подадени до Facebook през първото полугодие на 2023 г.

Най-много искания са подадени от САЩ (близо 74 хил.) и Индия (над 70 хил.), следвани от Бразилия(23.8 хил.) и Германия(20.7 хил.). Челната петица се оформя от Франция с 12 хил. искания.

Със 113 искания България e далеч по-назад в световната класация: едва на 49-то място. Тук обаче трябва да се вземе предвид и факта, че населението на България е далеч по-малко от това на големи страни като САЩ, Индия и Германия.

Данните, до които полицията получава достъп, са изключително разнообразни, и могат да са ценен източник на улики по време на разследване. Ключова особеност беше, че тези данни могат да включват и съобщенията, които потребителите си разменят във Facebook и Messenger.

Това не е така от края на 2023 г., когато Facebook въведе криптиране от край до край за индивидуалните съобщения. На теория това означава, че полицията вече няма достъп до комуникацията на потребителите във Facebook, макар да има някои изключения.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *