Меню Затваряне

Три начина да „дешифрирате“ криптираните съобщения в Messenger

Съобщенията в Messenger вече са криптирани по подразбиране. Въпреки това има няколко ситуациии, в които криптирането спира да работи и на теория съобщенията могат да бъдат прочетени от трети страни.

Но преди да ги разгледаме, ето как се стигна дотук.

Какво се променя

До декември 2023 г. съобщенията и гласовите обаждания в Messenger бяха некриптирани по подразбиране. Това означава, че полиция и служители на Meta (компанията-собственик на Facebook) можеха да четат чатовете ви, ако поискат.

Единствената възможност да изпращате и получавате криптирани съобщения беше да чатите в режим Secret Conversations.Много потребители обаче дори не знаеха за съществуването на този режим и продължаваха да си изпращат некриптирани съобщения.

През декември 2023 г. Meta обяви, че всеички индивидуални чатове (изключва груповите чатове) и гласови обаждания са криптирани от край до край по подразбиране.

криптиран чат

Вече не е необходимо да минавате в режим Secret Conversations. Индивидуалните ви чатове са криптирани от момента, в който ги започнете.

Messenger е един от последните популярни месинджъри, които въвеждат криптиране от край до край. Такова вече има в WhatsApp, Viber и други платформи.

Как криптографията на Messenger може да бъде „разбита“

Ако разчитате на криптиране от край до край, важно е да знаете, че то не е активно за всички съобщения в Messenger.

1. Докладваните чатове не са криптирани

Когато докладвате чат в Messenger, съобщенията в него вече не са криптирани и служителите на Meta могат да ги прочетат. От компанията обясняват, че това се прави с цел сигурност: например ако искате да докладвате съобщения като заплаха или форма на сексуална експлоатация.

2. Къмюнити чатовете не са криптирани

Докато индивидуалните чатове (вие и още един участник) са криптирани по подразбиране, къмюнити чатовете не са. Като цяло идеята да споделят конфиденциална информация в чатове с повече от двама участници не е много добра: увелчиава се риска информацията да изтече от някой от участниците.

3. Чатовете в Marketplace не са криптирани

Чатовете в Marketplace и бизнес Facebook страници не са криптирани. Така или иначе не ви насърчаваме да споделяте важна информация с непознати (защото участниците в тези видове чатове най-вероятно не ги познавате).

Имайте предвид, че информацията в тази статия е актуална само към момента на публикуването й. Възможно е в бъдеще Meta да криптира цялата комуникация, която минава през Messenger.

Дотогава хвърлете едно око на други месинджъри, които предоставят криптирана комуникация.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *