Меню Затваряне

Хиляди кирливи ризи: имена, телефони, адреси на 35 000 българи качени в Telegram

Обновена на 22.01.2024 от Questo

В Telegram канала на един от популярните форуми за хакнати данни са публикувани личните данни на 35 хил. българи и фирми. Общото между тях – според публикуваната информация – е, че всички са клиенти на една и съща фирма за химическо почистване. Хакнат е сайтът на тази фирма, откъдето са източени и данните.

Става дума основно за имена и телефонни номера. Проверка на случаен принцип с някои от контактите в базата данни установява, че хора с тези имена действително използват посочените телефонни номера.

Данните са публикувани в Telegram през октомври 2023 г. Според информацията във файла самата база данни е хакната в края на септември същата година.

Качилият базата данни твърди, че тя е източена от сайта на фирмата Clean Door2Door. Тя е част от по-голяма фирма за управление на имоти и според данните в Търговския регистър има приходи от около 1 млн. лв. в периода между 2019-2021 г.

Фирмата не е коментирала информацията за публикуваната база данни.

Какво съдържат данните

Бaзата данни включва имената и телефонните номера на 35 хил. физически и юридически лица.

За някои от потребителите има и друга информация като имейл адрес и физически адрес, както и информация за дължимата сума и начин на плащане.

За фирмите има допълнителна информация като ЕИК.

Как може да се злоупотреби с данните

Ако данните действително са взети от фирма за химическо чистене, това е добър пример, че киберпрестъпниците не подбират за свои жертви само големи компании. Те търсят възможност независимо от размера на бизнеса. Както се вижда, дори и няколко офиса за почистване може да са ценен източник на лични данни.

Тези данни биха могли да бъдат използвани за фишинг или за телефонен спам на засегнатите 35 хил. потребители. Фактът, че са били клиенти на една и съща фирма, би могъл да бъде използван успешно за социално инженерство.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *