Меню Затваряне

Как да премахвате лични данни от интернет директории

Обновена на 14.05.2018 от Questo


Galido са публикували подробен списък с услуги, които събират данни за интернет потребителите. Публикувани са и страниците, от които можете да заявите вашето име да изчезне от базите им с данни.

Повечето от тези услуги събират данни основно за американски граждани, но в много от тях могат да попаднат имената на хора от цял свят. В един от тези сайтове – Locatefamily – Могат да се намерят имената, адресите и телефонните номера на над 60 хил. българи.

Повечето публично достъпни бази от данни дават възможност на хората, чиито имена са вътре, да ги изтрият. Можете да направите това, използвайки адресите от списъка.

Интересно е дали дейността на публичните директории с имена ще се промени след влизането в сила на GDPR. Изглежда невъзможно тези сайтове, които събират данните си от къде ли не, да покриват изискванията на директивата.

Има няколко начина да изтриете данни за себе си в интернет. Единият е да се свържете със собственика на сайта и да поискате информацията да бъде премахната. Това е подходящо решение, когато някой публикува данните в интернет форум например; друг е въпросът дали собственикът на сайта ще иска да ги премахне. Друг вариант е да поискате премахване на информацията само от търсачката Google, което означава, че данните остават онлайн, но няма как да бъдат открити с Google.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *