Меню Затваряне

Как да изтрия лични данни за себе си от кеширана страница в Google

Обновена на 07.03.2023 от Questo

Google дава възможност да изтриете чувствителна информация, свързана с вас. Например ако сайт е публикувал невярна информация за вас, Google ви дава правото да поискате тази статия да не излиза като резултат, когато някой напише името ви в интернет търсачката.

Ето как да поискате сваляне на информацията. Имайте предвид, че дори и молбата ви да бъде удовлетворена, инфомрацията изчезва само от трезултатите в Google, но не и от интернет. В конкретния пример по-горе: статията остава в интернет и всеки, който отвори сайта, може да я прочете. Просто статията вече не излиза, когато някой напише името ви в Google.

Google кеширана версия: как да изтрия остаряла информация

Премахването на остаряло кеширано съдържание в Google е частен случай на премахването на лични данни от търсачката.

Ако пак използваме примера с клеветническата статия, възможно е да сте се свързали със собственика на сайта и той да е изтрил невярната информация.

Въпреки това информацията продължава да се появява в кешираната версия на Google.

Кешираното съдържание се обновява периодично от Google. Въпреки това е възможно кешираното съдържание да остане необновено в продължение на месеци.

Ето защо Google дава възможност да докладвате остаряло кеширано съдържание: така че то да бъде обновено при поискване от ваша страна.

Докладването става чрез инструмента Remove Outdated Content. За да го използвате, ще ви трябва Google акаунт.

При подаването на заявка трябва да посочите URL адреса на страницата, която е съдържала невярно съдържание. След това трябва да следите дали заявката ви ще бъде удовлетворена. Възможно е заявката ви да бъде отхвърлена.

Внимание: Използването на този инструмент предполага, че вече сте се свързали със собственика на сайта и невярното съдържание е свалено. Ако съдържанието още е онлайн, можете да поискате от собственика на сайта да го свали. Той може да откаже да го свали, но си струва да опитате.

Google може да свали от резултатите в търсачката информация с личен характер, например:

  • лични данни като имейл адрес или физически адрес, ЕГН, телефонен номер, снимки на лична карта и т.н.
  • изображения с интимен характер;
  • изфабрикувана порнография (някой публикува порно клип с вашето име, въпреки че въобще не участвате в клипа;
  • снимки на малолетни;

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *