Меню Затваряне

Прочетете това, преди да си пишете с непознати в Skype

Обновена на 29.01.2015 от Questo

skype-contact

Това е истинска история, която се e развивала в България в продължение на почти 3 години (между 2009 и 2012г.). След като излезе наяве, тази история беше отразена от няколко български медии само в най-скандалните й подробности; а именно, че директор на агенция „Социално подпомагане“ в Лом е обвинен в разпространение на педофилски материали. Това, което медиите не разказаха, е как този човек е успял да събере 80 гигабайта с порнографско съдържание, което, както твърдят разследващите, е създал сам.

Историята накратко: през април 2012г. служители на ГДБОП претърсват дома и офиса на въпросния директор Асен Методиев, изземвайки компютри и физически носители на данни – флашки и дискове. Полицаите действат по сигнал на Отряда за борба с експлоатацията на деца в Интернет- Нова Зеландия(OCEANZ), който пък разследва мрежа за разпространение на педофилски материали в интернет. Методиев е обвинен, че притежава и е разпространявал близо 8000 файла с порнографско съдържание с лица под 18 години. Самият Методиев отрича обвиненията и веднага след обиските излиза в отпуск. Разследването срещу него продължава повече от година и в крайна сметка през 2014г. той е осъден.

Това са фактите според съдебните решения мотивите по наказателното дело срещу Методиев. Малко настрани от медийните дописки обаче остават методите, с които обвиненият е събрал колекцията си от порно клипове с непълнолетни.

За да постигне целта си, той създава профили в abv.bg, yahoo.com и Skype с името asyobg, които се превръщат в основните му канали за комуникация. Започва да се регистрира в множество сайтове за запознанства и форуми (потребител с такъв псевдоним може да се открие и в българските сайтове за запознанства svalki.bg и gotinibg.com, където се представя за мъж на различни възрасти) с идеята да се свърже с потенциални жертви.

Схемата, която ползва, е проста, но ефективна: в определени случаи той се представя за момиче, за да привлече вниманието на момчетата. Завързва с тях разговор в Skype и ги моли да включат камерата си и да правят различни неща пред нея: например да мастурбират. За да убеди жертвите си, че е момиче, той им изпраща снимки (включително и голи) на момичета.

Изглежда тази тактика работи безотказно, а тийнейджърите започват да правят щуротии пред уебкамерата, вярвайки, че скоро ще им се отвори парашута. На другия край на линията Методиев записва всичко, което пишман плейбоите правят пред компютрите си; после грижливо го складира в папки и го предлага в интернет на хора със сексуално влечение към деца и младежи.

Комуникацията с нищо неподозиращите тийнейджъри става основно през Skype, като в компютъра на подсъдимия са открити разговори на български, руски и английски с предложения за секс и подстрекаване към показване на гениталии и т.н. Тази схема работи като добре смазана машина до началото на 2012г., когато Методиев попада на новозеландски полицай под прикритие. Агентът търси – а българинът му предлага – порнографско съдържание с непълнолетни (според описанието в делото става дума за „снимков и видео материал със сексуално насилие на деца“). Така полицаите установяват IP адресите, от които обвиняемия контактува с клиентите си, и се обръщат към българската полиция за помощ.

Историята нашумя освен всичко друго и поради факта, че дори и след като беше обвинен в разпространение на педофилски материали, Методиев запази работата си в „Социално подпомагане“. Договорът му с държавната служба е бил прекратен едва през ноември, когато излиза и присъдата. Той продължава да отриа вина и твърди, че всичко е една конспирация на етническа основа.

Едно от най-смущаващите неща в историята е колко лесно някой може да ви превърне в порно звезда и то с вашето пълно съдействие. Циниците вероятно ще кажат, че „тези пъпчивци са си го заслужили“. Но погледнете реално на нещата: колко хора си дават сметка с кого всъщност комуникират в интернет и какви последствия може да има от това?

Затова следващият път, когато включите Skype, внимайте с кого говорите. Разговорът може да приключи с вашата грандиозна кулминация в Youporn.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *