Меню Затваряне

Топ 10 на киберзаплахите в интернет

Обновена на 01.02.2015 от Questo

apple-phishing-scam

Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) подрежда 10-те най-големи киберзаплахи за 2014г. Освен предаваните по интернет вируси, които традиционно са на първо място, сравнително напред в класирането са споделянето на зловредни линкове (масово разпространено във Facebook) и хакването на сайтове.

1. Зловреден код

Червеите и троянските коне продължават да са най-голямата киберзаплаха. Можете да се заразите от имейл или чрез споделяне на заразен файл. Един от най-лесните начини да се предпазите е да не отваряте файлове, изпратени от непознати, и да обновявате по-често антивирусния си софтуер.

2. Уеб базирани атаки

Най-често това са линкове, които ви препращат към заразени сайтове или сървъри. В много случаи кодът е написан така, че при заразяването вие го препращате: т.е. вашите приятели получават линк от вас, който ги насочва към същия сайт или файл. Често се случва линкът да е замаскиран с услуга за съкращаване на URL адреса, за да не вижда получателят накъде всъщност води линкът. Например ВИЖ тази супер страница във FACEBOOK!!! въобще не води към страница във Facebook. Но ако сложите курсора на мишката върху линка, изписаният адрес не ви говори нищо.

3. Инжектиране на код

Това обикновено са атаки над сайтове, които използват слабости в тяхната база от данни или в начина, по който са написани. Най-често тези атаки са SQL инжекции, при които хакерът получава достъп до базата данни на сайта и администрацията му, и XSS атаки, при които той вкарва зловреден код през дупка в сайта, която може да е толкова проста като поле за оставяне на коментари.

4. Ботнет мрежи

Това е зловреден софтуер, който се разпространява върху много сървъри и компютри и оперира като един голям организъм, обикновено достигайки международен мащаб. Ако не друго, ботнет мрежите точат от мощността на вашия компютър и ви пречат на работата. Разбира се, последствията може и да са много по-сериозни: кражба на лични данни или пари.

5. DOS атаки

Т.нар. Denial Of Service атаки застрашават предимно корпоративни мрежи и сървъри, но могат да се отразят и на крайния потребител в това, че услугите, които ползва, стават недостъпни. По същността си тези атаки представляват методи за претоварване на една мрежа до такава степен, че тя спира да функционира. DOS атаки могат да се практикуват и срещу определени потребители (например ако много сте ядосали някого по време на игра в мрежа).

6 Спам

Спамът не е толкова безобиден, колкото изглежда: той често се използва за събиране на лични данни и разпространяване на зловредни линкове. Той постоянно еволюира и това му помага да се промушва покрай всички спам защити и филтри, които са инсталирани на компютъра.

7. Фишинг атаки

Събирането на пароли и кодове за достъп чрез фалшиви интернет страници става все по-масова практика. Въпреки че повечето фишинг атаки могат лесно да се разпознаят, много потребители нямат необходимите знания за това и въвеждат личните си данни къде ли не. Което пък често вади до финансови или други загуби. Колко от вас например биха се усъмнили, ако получат имейл като този от картинката към тази статия?

8. Експлойти

Това са специално написани скриптове или софтуер, които използват дупки в сигурнността на програми и операционни системи, за да получат контрол над тях. Повечето експойти се пишат от хакери с идеята да се продават. Много от тях обаче могат да се намерят безплатно в интернет, а достъпността им ги прави предпочитан избор за хора без задълбочени софтуерни познания.

9. Кражби на масиви от данни

Това са атаки върху големи бази с лични данни, които се държат от една организация някъде в интернет. След като получи достъп до тях, хакерът ги копира, а след това ги препродава или използва за собствена полза. Подобни атаки струват скъпо на корпорациите, защото могат да доведат до множество съдебни дела и разходи за обезщетения.

10. Кражба на устройства

Вредата от кражбата на мобилен телефон или лаптоп вече далеч надвишава тяхната парична стойност. Преносимите ни устройства съдържат информация за нас, нашите активи, контакти и финансови ресурси. Това означава ,че всяка такава кражба вече представлява един вид кражба на идентичност, а не просто на движимо имущество.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *