Меню Затваряне

Топ 10 на най-доходоносните интернет измами

Обновена на 12.03.2020 от Questo

Жертвите на онлайн измами са изгубили 2.7 млрд. долара само през 2018 г., според годишния доклад на ФБР Internet Crime Report. С всяка изминала година сумата става все по-голяма и по-голяма. Въпреки, че по-голямата част от нея се пада на компании-жертви на компютърни престъпления, значителни загуби понасят и физическите лица.

В тази статия ще разгледаме топ 10 на най-доходоносните интернет измами и щетите, които нанасят на потребителите.

Фактите може да ви изненадат. Повечето от тези престъпления не разчитат на малуер и добра техническа подготовка. Те се случват по имейл или чрез фалшиви сайтове. На практика почти всеки, който някога е ползвал компютър с достъп до интернет, може да ги извърши.

Така например измамите със служебен имейл носят стотици пъти по-големи загуби($1.3 млрд.) на година от заразяването с рансъмуер ($3.6 млн), поне според подадените до ФБР жалби.

За да разпространявате рансъмуер обикновено трябва да знаете едно-две неща за този зловреден код. Най-малкото трябва да знаете откъде да си го купите и как да го модифицирате за целите на престъплението.

Измама със служебен имейл, от друга страна, може да се направи без никакви усилия през сайтове, които са общодопстъпни в интернет.

И така, да преминем към топ 10 на най-доходоносните интернет измами.

1. Измами със служебен имейл
Финансови загуби: $1.3 млрд.
Какво представлява: Измамникът получава достъп до служебен имейл и започва да събира информация за търговските партньори на фирмата. В определен момент изпраща до фирмата фалшива фактура от името на някой от нейните партньори. На фирмата е написан номер на банкова сметка, контролирана от измамника. Той просто трябва да изчака, докато фирма плати сумата по фалшивата фактура.

Друг вариант на тези интернет измами е да се изпрати фалшив имейл от името на изпълнителния директор на фирмата. В него се нарежда плащане до сметка, контролирана от измамника.

2. Confidence/Romance Fraud
  Финансови загуби: $363 млн.
Какво представлява: Подобно на телефонните измами, при това престъпление жертвата се убеждава да изпрати пари на измамника. В много случаи измамникът се запознава с жертвата и заблуждава, че проявява романтичен интерес към нея. Това може значително да улесни прибирането на парите.

3. Инвестиционни схеми
Финансови загуби: $253 млн.
Какво представлява: Най-общо казано това е обещание за инвестиция, която никога не се случва. Жертвата се убеждава, че разполага с невероятна възможност да вложи пари в проект с висока възвращаемост. Такъв обаче няма, измамникът просто прибира парите.

4. Измами със стоки
Финансови загуби: $184 млн.
Какво представлява: Измамникът пуска обява за продажба на стока в интернет. След като договори сделка с евентуалния купувач, той изчаква да получи парите, но никога не изпраща стоката. Предвид това, че на всеки му се случва да продава по нещо в интернет, нищо чудно, че тази схема е в топ 10 на най-доходоносните интернет измами.

5. Измами с имоти
Финансови загуби: $149 млн.
Какво представлява: Измамникът създава фалшив уебсайт с обяви за имоти. Посетителите на сайта трябва да платят такса, ако искат да направят оглед на даден имот. Друг вариант е да се поиска депозит за вече нает само по обява имот.

6. Кражба на лични данни
Финансови загуби: $149 млн.
Какво представлява: Злоупотребата с лични данни на физически лица е силно подценявано престъпление. Много потребители, а и компаниите, които са администратори на лични данни, не полагат усилия, за да защитават данните си. И това им струва милиони всяка година.

7. Кражба на корпоративни данни
Финансови загуби: $118 млн.
Какво представлява: Кражбата на корпоративни данни носи тежки загуби на бизнеса. Те може да са под формата на изнесена извън компанията информация за нов продукт; или пък разработки на прототипи. Това са дейности, които струват милиони и дори милиарди под формата на инвестиции в научно-развойна дейност.

Да не говорим за кражбите на лични данни на клиенти и парнтьори. Такива в корпоративния свят се случват постоянно.

8. Кражба на идентичност
Финансови загуби: $100 млн.
Какво представлява: Използвайки ваши лични данни като номер на лична карта и данни за достъп до определени услуги (например мобилно банкиране, Facebook и т.н.), крадците могат да направят финансови транзакции, да теглят кредити от ваше име, да направят покупки и други. По същия начин могат да ви забъркат в нечисти сделки, да използват данните ви за създаване на фалшиви лични документи и какво ли още не.

9. Нигерийски измами
Финансови загуби: $100 млн.
Какво представлява: Тази неостаряваща онлайн измама има за цел да ви заблуди, че ще получите голямо количество пари, ако преди това вие платите малка сума. Няма как да не сте получавали поне един имейл от някой африкански големец, или пък английски адвокат, или пък едър американски предприемач. Офертите им са едни и същи: ще ви дадем милиони, но първо вие трябва да ни платите някакви пари. Явно хората все още се връзват, което продължава да държи това престъпление в топ 10 на най-доходоносните интернет измами.

10. Измами с кредитни карти
Финансови загуби: $89 млн.
Какво представлява: Тук вариантите са много. Разполагайки с данни за вашата кредитна карта, крадците могат да правят покупки, да прехвърлят пари от вашата сметка в тяхна, или просто да пуснат крадените карти за продажба на черните пазари. Как изобщо достигат до вашата кредитна карта е друг въпрос. Това може да стане чрез скимери, ПОС терминали, социално инженерство и т.н.

Подобни статии

1 Comments

  1. Петя

    А защо не блокират обявите на некоректни онлайн търговци ?? В OLX и bazar е пълно с такива обяви. Търсех си модерен рутер и попадах на доста нечестни и некоректни обяви. Един сложил снимка на модерен рутер и писал че продава маркови рутери. Като разгледах обявата видях само стари изтормозени модели събирани кой знае от къде, и няма нищо марково и ново. Предполагам че рови в кофите и събира какво намери. 0898807282 това му е телефона ако искате скрап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *