Меню Затваряне

Топ 10 държави с най-добра киберсигурност през 2019

Обновена на 12.03.2020 от Questo

Кои са държавите с най-добра киберсигурност в света? Кои от тях са най-добре подготвени, за да се справят с множеството онлайн заплахи?

Да се отговори на този въпрос не е толкова просто, тъй като заплахите са много и безопасността на гражданите и компаниите е основно в ръцете на самите тях, а не на правителството.

Това, което държавата може да направи, е комбинация от законодателни, организационни и технически мерки, които да помагат при установяването и предотвратяването на компютърни престъпления.

Global Cybersecurity Index е индикатор за това колко подготвени са държавите по света за борба с киберпрестъпленията. Той се изчислява от Международния съюз по телекомуникации (ITU) и включва 25 различни индикатори, събрани в една обща оценка.

Нека да видим кой влиза в топ 10 на държавите с най-добра киберсигурност. България не е там, тя заема 46-то място в класацията.

Страна Оценка
1 Великобритания 0.931
2 САЩ 0.926
3 Франция 0.918
4 Литва 0.908
5 Естония 0.905
6 Сингапур 0.898
7 Испания 0.896
8 Малайзия 0.893
9 Канада* 0.892
10 Норвегия* 0.892
11 Австралия 0.89
Източник: ITU

*Канада и Норвегия си делят 9-о място, защото са с еднакъв резултат

11. Австралия

В Австралия се намира Council of Registered Ethical Security Testers: организация, която изследва и сертифицира продукти за нивото им на информационна сигурност. Страната дава насоки на органзиациите за управление на риска в сферата на информационната сигурност.

10. Норвегия

В началото на 2019 г. Норвегия публикува нова национална стратегия за киберсигурност. Като част от инициативата държавата дава 10 основни съвета към всички компании в страната, които следва да повишат общото равнище на сигурност в Норвегия.

9. Канада

Канада е втората най-добре подготвена за кибератаки държава в Америка след САЩ. Тя дори успява да изпревари южбната си съседка по отношение на техническа подготовка, поне според оценките в доклада на ITU.

8. Малайзия

Малайзия направи стъпки в борбата с банковите онлайн измами. Като цяло страната се опитва да сформира на дъравно ниво групи на действие, с кояито да се противопоставя на киберпрестъпленията.

7. Испания

Испания направи крачки в сферата на ново законодателство и създаване на държавни органи, занимаващи се с информационна сигурност. В текстовете е разписано, че киберсигурността е част от националната сигурност. Това предполага, че страната приема сериозно борбата с компютърните престъпления.

6. Сингапур

Сингапур вкара в сила закон за киберсигурността, който следва да работи в няколко различни направления. Едно от тях е да се напомпа защитата на критично важна информационна инфраструктура срещу кибератаки. Със закона се дадоха повече правомощия на местните регулатори да действат при възникване на инциденти и престъпления.

Друга предполагаема полза от новото законодателство ще е споделянето на информация в сферата на информационната сигурност.

5. Естония

В началото на 2018 г. Естония основа Estonian Information Security Association с идеята да координира действията на академичния и частния сектор в областта на киберсигурността; включително и да помага за създаването на публично-частни партньорства.

Организацията следва да насърчава научно-изследователската дейност в сферата на информационната сигурност и да бъде част от следващата стратегия на страната по отношение на киберсигурността.

4. Литва

Литва получава много високи оценки в областта на законодателството и организациите, борещи се с киберпрестъпността. Това й отрежда и четвърто място в общата класация. Местното законодателство позволява на властите бързо да действат в случаи, когато информационна инфраструктура участва в злонамерена онлайн дейност. Например ако сървър е станал част от бот мрежа.

Страната получава висока оценка и затова, че може сравнително бързо да разгласява пробиви на данни.

3. Франция

Франция намира трето място в класацията заради усилията на правителството да образова обществото в сферата на киберсигурността. За целта властите организираха мащабна информационна кампания със забавни карикатури. В кампанията се включиха неправителствени организации и министерства. Ефектите от кампанията се оценяват като положителни.

2. САЩ

Най-могъщата икономика в света, притежаваща някои от най-могъщите разследващи служби в света, е под постоянна заплаха от кибератаки. Ето защо наличието й по върховете на тази класация не е толкова изненадващо.

През 2018 г. държавни институции в САЩ (като например Департамента по транспорт в Колорадо или някои общински институции в Атланта) станаха жертва на рансъмуер, а щетите се оценяваха на милиони.

1. Великобритания

Великобритания излиза начело на световната класация блогодарение на комбинация от законодателни мерки, които й помагат в борбата с компютърните престъпления и осигуряват на гражданите определено ниво на защита.

През април 2018 г. британските власти участваха в мащабна акция за свалянето на webstresser.org – най-големият по това време сайт за продажба на DDOS атаки като услуга.

В страната влезе в сила програма NCSC Active Cyber Defence, насочена към борбата с фишинга и изпращането на малуер. Досега програмата е предотвратила хиляди фишинг атакаи е намалила средното време на съществуване на един фишинг сайт до 1 час (преди това периодът е бил 27 часа).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *