Меню Затваряне

Какво е биткойн и защо всички са полудели по него

Обновена на 27.06.2017 от Questo

Тази статия не е препоръка за покупка на биткойн.

Независимо колко слабо се интересувате от нещо, ако в рамките на година стойността му скочи пет пъти, това вероятно ще привлече вниманието ви. Точно това се случи с биткойн, чиято цена през първата половина на юни нарасна до почти 3000 долара – два пъти повече от кюлче инвестиционно злато и пет пъти повече от средната работна заплата в България.

Замислена като децентрализирана система за разплащания, технологията биткойн и базираната върху нея криптовалута все повече се превръщат във финансов актив. Причината са именно резките колебания в цената, които могат да ви донесат голяма доходност за кратко време. Или също толкова бързо да ви донесат загуба.

Заради нарасналия интерес към биткойн напоследък реших да напиша кратък списък с въпроси и отговори за криптовалутата. Темата е много обширна, затова съм засегнал само някои от основните характеристики на биткойн. Но ако имате допълнителни въпроси, оставете ги коментар под статията.

За какво се използва биткойн?

Биткойн е вид виртуална валута, наричана по-често криптовалута, която се използва основно в две направления. Първото направление са разплащанията. Ако имате биткойн и намерите търговец, който приема биткойн, вие можете да му платите в биткойн, вместо с банкова карта или чрез друга разплащателна услуга като PayPal. Може да мислите за биткойн като за финансов актив и донякъде като за алтернативно средство за разплащане. Плащанията с биткойн осигуряват анонимност – те трудно могат да бъдат проследени, поради което биткойн се изполва като разплащателно средство при нелегални дейности като например покупката на наркотици или оръжия. Разбира се, това съвсем не означава, че всеки търговец, който приема плащания в биткойн, се занимава с нелегална дейност. Както ще разберете по-нататък, все повече легитимни търговци приемат не само плащания в евро или левове, а и с биткойн.

Другото направление е натрупването на печалба. Биткойн има цена, която се променя постоянно. Когато цената на биткойн расте, това ви носи печалба. Ако цената падне, това ви носи загуба. Т.е. биткойн може да се приеме за финансов актив, от който може да се спечели или загуби. Скептиците на биткойн са убедени, че биткойн е една голяма измама или най-малкото е един голям инвестиционен балон.

От какво се влияе поскъпването на биткойн?

На теория поскъпването на биткойн е заложено в начина, по който е създадена криптовалутата. Броят на биткойните, които могат да бъдат създадени и използвани, е ограничен до 21 млн. биткойна. Както знаем от икономическата теория, когато един ресурс е ограничен, цената му се покачва.

На практика цената на биткойн, както всеки друг актив, се определя преди всичко от търсенето и предлагането. Когато има голямо търсене, цената се покачва. Когато предлагането надвишава търсенето, тогава цената пада. В момента цената се покачва стремглаво и според повечето експерти това се дължи на спекулативно изкупуване на биткойн. Това означава, че потребителите – предимно от Азия – не купуват биткойн, за да го използват за разплащания, а за да спечелят от покачващата му се цена.

Спекулативното изкупуване може да е печелившо до определен момент: докато цената на биткойн се покачва. Ако обаче цената тръгне надолу, а вие сте купили биткойн в ценовия пик, тогава ще понесете загуби.

Наистина ли един биткойн струва 3000 долара?

Както вече споменахме, цената на един актив се определя от пазара; тя е толкова, колкото е готов да плати купувача. Наистина ли една тройунция злато струва 1250 долара? Да, защото има инвеститори, които го изкупуват на тази цена. Наистина ли едно лале струва колкото къща в Амстердам? Сега не, но през 17 век цените на лалетата са достигнали подобни космически цени (google: Tulipmania за повече информация).

Цената на биткойн е силно волатилна и често се променя значително дори в рамките на часове. Към момента на публикуването на тази статия например цената е далеч под последния пик от 2975 долара, постигнат на 12 юни. Как се движи цената на биткойн в момента можете да видите на графиката.

Мога ли сам да си правя биткойн?

Процесът на създаване на биткойн се нарича „копаене“. На теория всеки може да копае, т.е. да създава биткойн, стига да разполага с достатъчно мощен компютър и да инсталира на него специален софтуер за копаене.

Когато подкарате този софтуер на компютъра си, вие най-общо казано ставате нещо като мини одитор на блокчейн веригата. Изпълнявайки кроптографски алгоритми, вашият компютър проверява стабилността на блокчейн и автентичността на транзакциите, които се извършват през нея. Когато извършите определен обем от тази работа, вие получавате като награда 12.5 биткойна.

Обемът на тази работа обаче наистина е голям и не е по силите на обикновен компютър.Хората, които се занимават с копаене на криптовалути, ще ви кажат, че да се опитвате да печелите биткойн с лаптопа си не само е безсмислено, но и ще навреди на машината ви. Все пак има и примери като в тази статия, в които с геймърски лаптоп с процесор 3.5 GHz може да се заработват под 2 долара дневно: и то с копаене на криптовалутата Zcash, а не биткойн. Просто за сравнение: ако използвате същия лаптоп, за да правите преводи на английски, може да печелите в пъти повече дори и ако оценяваме свършената работа по мизерните тарифи на Freelance.bg.

Ето защо повечето потребители се включват в пулове – мрежи от компютри, които заедно изчисляват криптографски алгоритми и за тази работа им се плаща в биткойн. Представете си, че сте златотърсач, който се присъединява към по-голяма група златотърсачи с уговорката, че каквото злато изкопаете, ще поделите помежду си печалбата от него.

Биткойн легален ли е в България?

Засега – да. Не е престъпление да притежавате биткойн или да плащате с биткойн за продукти и услуги(ако са легални!). НАП дори има изисквания за деклариране на доходите от сделки с биткойн.

Мога ли да плащам с биткойн в България?

Биткойн все още е сравнително слабо използвано средство за разплащане в България. Все пак обаче и тук се срещат търговци, които приемат плащания в биткойн. Например сайтът за колективно пазаруване Grabo.bg приема плащания в биткойн. Ако сте в София, в Мелнишката скара на бул. Патриарх Евтимий също можете да платите с биткойн (или поне доскоро имаха на вратата си стикер, че приемат такива плащания). Същото можете да направите в The White Coffee Bar Близо до Петте кьошета, където се намира и един от двата битомата в София. Битоматът е устройство, подобно на банкомат, от което можете да си купите биткойн, като го захраните с хартиени левчета.

Защо някои страни забраняват биткойн, а други го приемат за официално средство за разплащане?

Законовият статус на биткойн засега е много мъгляв и варира в различните региони на света. В повечето страни притежаването и плащането с биткойн се приема за легално, въпреки че правителствата малко по малко се опитват да регулират тъговията. Изключения правят някои отделни държави като Боливия, Киргизстан или Еквадор, където държавата официално е забранила или поне ограничила търговията с биткойн.

Русия също планираше да забрани търговията с криптовалутата, но в последствие се отказа от тези си намерения.

В Европейския съюз биткойн е легален, но напоследък набира инерция дебатът за евентуалното регулиране или дори забраняване на криптовалутата. Този дебат стана особено шумен след терористичните атаки в Париж и разкритията, че терористите са имали достъп до биткойн портфейл, с който е възможно да са купували оръжия от черния пазар.

Има и страни като Япония, където държавата признава биткойн за средство за раплащане.

Подобни статии

4 Comments

 1. Yo

  Супер обяснено, супер статия! За първи път някой да обясни каква е истинската същност на копаенето. Разбира се,че в Questona!
  Евала, супер сайт! 🙂

 2. Андрей

  Здравейте, искам да купя биткойн, но не знам къде е най-изгодно. Чета от тук http://cryptobul.com/ и искам да попитам някой, който вече е минал по този път да даде предложение. Благодаря

  • Questo

   Не съм купувал биткойн през борса и нямам идея какви са разликите в цените. Също така някои търговци на криптовалути май имат проблеми с банковите си сметки в момента – поне ако се вярва на новините – та не знам в каква степен търговията е активна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *