Меню Затваряне

Как да предпазя снимките си във Facebook от копиране и сваляне

Обновена на 25.12.2014 от Questo

facebook-search

Facebook, наред с всичко друго, се превърна  във водеща платформа за споделяне на изображения. Още през 2011г. във Facebook са се публикували около 200 млн. снимки дневно, твърди Джъстин Мичел, софтуерен инженер в компанията, в този отговор в Quora. От тогава обемите вероятно са нараснали значително.

Facebook предоставя възможност на потребителите да копират и изтеглят качените във Facebook снимки. Това е функция, заради която много професионалисти (фотографи, графични дизайнери и т.н.) недоволства. Тя засяга и обикновените потребители, които поради незнание или небрежност публикуват безконтролно снимките си във Facebook, без да си дават сметка, че по този начин може би издават важна информация за себе си и близките си.

Към днешна дата (25.12.2014г., Весела Коледа!) Facebook не предоставя директна възможност да блокирате копирането и изтеглянето на ваши снимки от други Facebook потребители. Ако искате да ограничите достъпа до конкретни снимки или албуми, ще трябва да го направите с промяна на настройките за поверителност. За да определите кой може да вижда снимките в един албум, влезте в профила си, а след това в секцията Photos. От там влезте в Albums. В долния десен крайн а всеки албум ще откриете иконата за определяне на аудиторията (Audience Selector). С нея можете да определяте кой може да вижда даден албум: всички, само вашите приятели, само вие или само избрани от вас хора.

Извън тези настройки има няколко прости решения, които ще ви помогнат да спрете нежеланото споделяне на ваши снимки.

– Публикувайте снимки с ниска резолюция;

– Слагайте воден знак на снимките си. Подходящо решение за професионалисти, а и в интернет могат да се намерят безплатни онлайн услуги, които правят това вместо вас (един такъв пример);

Подобни статии

3 Comments

  1. Гост

    Здравейте, извинявам се, че въпроса ми не е пряко свързан със статията, но пак става дума за снимките. Забелязал съм потребители, които си сменят профилната снимка с по-стара без да им се появява като публикация обновлението на стената. При мен винаги ми прави копие и излиза като сега публикувана. Търсих информация, но до момента не можах да открия нищо.
    Поздрави!

  2. Mims

    Здравейте искам да питам как да направя публичните ми снимки да не се харесват от хора които не са ми в приятели, виждала съм профил с публични снимки но няма бутон like само share. Какво ли не опитах не става. Примерно ако имма 5 публични снимки да излиза смао бутон share
    Благодаря и чакам отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *