Меню Затваряне

Как да разпознаем фалшив сайт

Обновена на 18.03.2019 от Questo

В интернет има доволно голямо количество фалшиви сайтове. Част от тях мамят с продажбата на стоки и услуги, а други съдържат малуер или са фишинг страници. В тази статия ще разгледаме няколко прости начина как да разпознаем фалшив сайт.

Проверете адреса на сайта

Адресът е първото нещо, което трябва да анализирате внимателно. Той трябва да съдържа https:// в себе си. Това не дава пълна гаранция, тъй като все повече фишинг сайтове използват SSL сертификат, но все пак е някакъв критерий за достоверност.

Проверете дали адресът е написан правилно. Честа практика на измамниците е да регистрират домейни, които звучат близко до адреса на легитимния сайт. Например oxl.br би могло да обърка много потребители, че става дума за популярния онлайн магазин OLX.

По този начин се създават фалшиви сайтове за пазаруване. Те изглеждат напълно легитимни и имат убедително изглеждащ адрес. Но всъщност единствената им цел е да откраднат данните от банковата ви карта, а след това да източат парите от сметката.

Друг популярен трик е да се купуват домейни на кирилица, които наподобяват популярни търговски марки. Например колко от вас ще забележат, че www.уаноо.com не е сайтът на известната интернет търсачка? Всъщност този домейн е на писан на кирилица; на латиница изглежда така: xn--80a0adav.com. Но ако браузърът ви няма защита, той ще го възпроизведе като уаноо.com. Кликнете върху линка, за да се уверите сами.

Проверете адреса в Google Safe Browsing

Един от начините за проверка на измамни сайтове е да го сверите в базата данни на Google. Чрез Google Safe Browsing можете да видите дали един сайт е засечен като зловреден. Въведете в полето адреса на сайта и ако страницата е маркирана като опасна, ще получите известие за това.

Базата на Google Safe Browsing се обновява постоянно, което означава, че има немалка вероятност услугата да засече опасен сайт.

Вижте какво се крие зад съкратения адрес

Вече знаете как да проверите сайт, ако разполагате с неговия пълен адрес. Но как да проверим сайт, ако адресът е изпратен като съкратен линк? (Например няма как да знаете, че зад https://bit.ly/1zo5ho5 се крие questona.com).

Е, всъщност има как. Съществуват онлайн услуги, наречени URL Expander, които ви показват къде ви води съкратения адрес. Можете да използвате CheckShortURL или който и да е друг подобен сайт (излизат в Google като ги потърсите с ключова дума url expander). Пействате в полето съкратения адрес и услугата ще ви покаже накъде всъщност води линкът.

Използвайте онлайн скенер

Има и друг лесен начин как да разпознаем фалшив сайт: чрез някой от безплатните онлайн скенери. Предпочитаният от мен е Sucuri, но можете да ползвате още тези на Virus Total, Webinspector, или да си намерите друг с ключова дума check site for malware.

Тези скенери проверяват дали сайтът съдържа зловреден код, който може да навреди на устройството ви.

Подобни статии

2 Comments

  1. Иван Станчев

    (адресът е скрит)
    преди 3-4 дни работеше забавено, не реагираше веднага на избрана опция и т.н., като например избор ел.ножица, но цена на механична………. т.е. умишлено забавяне и… поръчка на тройна цена…. От днес е светкавица и предлага същата стока като подобния : (адресът е скрит) Умишлено подвеждане предполагам, което няма пред кого да жалиш….

  2. Pingback:Истина или лъжа? Как да си проверяваме информацията в интернет • Християнство.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *