Какво става с данните ми, ако изтрия Viber, но забравя да деактивирам акаунта си?

Какво става с данните ми, когато изтрия Viber от смартфона? Изчезват ли или остават завинаги на някой сървър?

Това е хубав въпрос, защото при Viber има две степени на „изтриване“: uninstall и deactivate.

Когато деинсталирате приложението, вие го махате от смартфона си, но не изтривате вашия Viber профил. Част от данните, които сте предоставили за профила си: име, снимка, списък с контакти от телефона и информация, събрана от социални мрежи, продължават да се пазят от Viber.

Но колко дълго се пазят тези данни?

В политиката за поверителност на Viber от 2014 г. например ясно се посочва, че ако в рамките на 90 дни вашият профил няма активност (което предполага, че сте изтрили приложението, но не сте деактивирали акаунта си), Viber автоматично изтрива информацията за вашия профил от сървърите си.

Неизвестно колко дълго

Но в настоящата политика за поверителност конкретен срок не е посочен. Там се казва само, че ако не деактивирате профила си, Viber пази вашите контакти, докато използвате приложението:

If you deactivate your Viber account, it will delete the address book from our servers (more about this below), quickly and permanently. Otherwise, we keep your contact information for as long as you use the App so we can provide you all functions of the app.

Да де, ама докога продължава това „докато“? Ако забравя да деактивирам своя Viber акаунт и 2 години по-късно някой се сдобие със SIM карта с моя телефонен номер, ще получи ли достъп до акаунта ми?

Изтриване и деактивиране

Реших да се обърна към помощния център на Viber. Пуснах им един мейл със следния въпрос: ако съм изтрил приложението, но не съм си деактивирал акаунта, докога Viber ще пази телефонния ми номер и списъка с контакти?

Не получих конретен отговор, а линк към политиката за поверителност: да седна и да си прочета. Само че, както вече установихме, там конкретен срок не е посочен.

Затова пуснах второ питане с молба да посочат конкретни срокове. Изпратиха ми нов линк: този път към статия, обясняваща разликата между деинсталиране и деактивиране на Viber.

Ето какво пише там:

Uninstalling Viber does not delete your account. If you download and activate Viber again with the same phone number your basic account info will be restored (your name, profile, or any linked accounts). 

Същото, но на български:

Деинсталирането на Viber не изтрива вашия акаунт. Ако свалите и активирате Viber отново със същия телефонен номер, вашият основнен акаунт ще бъде възстановен (име, профил, и свързани акаунти).

И тук няма посочени конкретни срокове. Това, съчетано с изречението: „Otherwise, we keep your contact information for as long as you use the App“ какви асоциации ви навежда? Защото на мен ми звучи като: ако не си деактивирате профила, вашите профилни данни се пазят за неопределен срок от време.

Може ли някой да получи достъп до акаунта ми?

Да кажем, че изтриете Viber, но забравите да деактивирате акаунта си и не сте го прехвърлили към нов телефонен номер. След известно време вашият телефонен номер се използва от Асен и той решава да си инсталира Viber. До какви ваши данни ще получи достъп Асен?

На база написаното в политиката за повертелност на Viber, Асен би трябвало да види вашето име (начина, по който сте се изписвали във Viber), рожденната ви дата (ако сте я предоставили) и някои публични данни, които са събрани от социални мрежи (ако сте свързали Viber акаунта с профила си във Facebook).

Асен няма да може да види съобщенията между вас и списъка ви с контакти. Това е така, защото съобщенията се пазят на устройството, а не в акаунта ви на сървъра на Viber.

За сметка на това старият ви Viber акаунт и ще изглежда активен за тези абонати. Ако някой от тях реши да ви пише, той всъщност ще пише на Асен, а не на вас.

Какво да правя

Ако искате да изтриете Viber от смартфона си, винаги го правете, след като преди това сте деактивирали акаунта си.

Това става като отворите приложението и влезете в:

More options >

Settings >

Account >

Deactivate account

 

 

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.