Меню Затваряне

Как да разбера дали някой ме е блокирал във Viber

Обновена на 12.06.2023 от Questo

viberlogoПолучавам този въпрос често като коментари в блога, затова реших да му отделя няколко реда. Вероятно изпращате съобщения, на които не получавате отговор, и се чудите дали абонатът отсреща ви е блокирал?

Официалната позиция на Viber е, че няма категоричен начин да разберете дали сте блокирани или не. „С цел защита поверителността на потребителите не съществува категоричен начин да разберете дали някой е блокирал вашия профил във Viber – казват от компанията – Ако блокирате абонат във Viber, той няма да разбере, че сте го направили. По същия начин и вие не може да разберете, ако някой ви е блокирал.“

И така: няма как да знаем със сигурност дали някой ни е блокирал. Но има някой издайнически признаци, които биха могли да подскажат дали това действително се е случило.

1. Статусът на абоната не се вижда

Правилото е, че когато някой ви блокира във Viber, вие преставате да виждате неговия статус. Ако не виждате нечий статус, значи ли това, че този абонат ви е блокирал?

Невинаги. Една от причините да не виждате статуса на даден абонат е, че той или тя е избрал да не го споделя. Това може да се направи от настройките и не означава, че абонатът ви е блокирал. Как тогава да разберете дали сте блокирани или просто другия абонат, да я наречем Мария, е скрила статуса си? Бихте могли да го направите с помощта на трети човек, да го наречем Иво. Той трябва да има в контактите си Мария. Може да проверите дали във Viber-а на Иво Мария излиза със статус. Ако при Иво статусът на Мария се вижда, но при вас – не, това би могло да означава, че Иво ви е блокирал.

2. Съобщенията, които изпращате, нямат статус за доставяне

Обикновено когато изпратите съобщение във Viber, приложението ви показва неговия статус – дали е изпратено, дали е доставено до другия абонат и дали е прочетено от него. Доскоро важеше правилото, че ако абонатът отсреща ви е блокирал, вие ще видите само статус Sent, но никога статус Delivered или Seen. Това беше дефинирано от Viber със следното изречение: Blocked users will see a „Sent“ message status for the messages they send you. The message status will never say „Delivered“ or „Seen“.

В актуалната документация на Viber обаче това изречение e махнато. Позачудих се дали от Viber са направили някаква промяна в политиката на поверителност и реших да направя малък полеви тест. Блокирах друг абонат и го помолих да ми изпрати съобщение. Когато го направи, той не видя никакъв статус на доставяне – нито Sent, нито Delivered, нито Seen. След това го отблокирах и помолих да ми изпрати още едно съобщение. Този път абонатът можеше да види всички статуси за доставка на съобщението.

От този експеримент, и от липсващото изречение в условията на Viber, може да се направи предположението, че Viber вече не показва статус на доставка, ако даден абонат ви е блокирал. Така че ако изпратите съобщение и не виждате никакъв статус, това би могло да означава, че сте блокирани.

3. Не може да добавите абоната в групов чат

В условията за блокиране Viber посочва, че когато блокирате някого, той не може да ви добавя в групови чатове. Може да проверите това като се опитате да добавите в група абонат, за когото подозирате, че ви е блокирал.

Подобни статии

43 Comments

 1. Izabel

  Здравейте, незнам дали пиша на правилното място, ако не е, моля да ме извините. Имам следния проблем: смених си айфона с нов и на стария направих backup, а както е известно когато си възстановиш backup от айфон на айфон чатовете във вайбър се възстановяват. Сега след като си възстанових всичко на новия айфон вайбър ми остана на waiting и не иска да се изтегли, когато влезна а app store да го пусна от там да го изтегля ми иска itunes акаунта с който съм го теглила, а тогава не беше с моя акаунт и сега няма как да го изтегля от моя профил. Варианта е да го изтрия като приложение от телефона и на ново да го изтегля вече с моя акаунт, но ме притеснява дали ще се възстановят чатовете? Ако знаете нещо по въпроса ще ви бъда Благодарна да ми кажете!

  • Questo

   Ситуацията с iCloud и синхронизирането между различни акаунти ми е мътна и кървава, затова не бих си позволил да давам каквито и да е идеи, за да не ви объркам допълнително. Най-добре е да потърсите съвет от Viber.

 2. Лена

  Здравейте, а каква може да е причината за това преди да виждах името и снимката на дадения абонат, а сега ми излиза без снимка изписвайки само цифрите на телефонния му номер?

  • Questo

   Възможно е да е проблем в приложението или проблем при синхронизацията с телефонния ви указател. В съпорт форумите често има подобни оплаквания, за съжаление нямам оговор как този проблем би могъл да се реши.

 3. Виторио

  Разбрах,че една приятелка на майка ми и моя съученичка я е блокирала,защото съобщенията до нея не стигат ,не пише доставено,видяно.

 4. Алис

  Здравейте,преди няколко месеца когато сложа стрелката на мишката върху името на абоната и виждах кога последно е бил на линия,нещо от рода“последно влизане преди 10 минути или преди 2 дена,а от една седмица само на този абонат не изписва тази информация,а на всички други изписва.Какво означава това,дали ме е блокирал?

  • SILVIQ

   *здрасти дали ме е блокирал или виждам а аз не знам нищо защото мисля че ме е блокирал

 5. Question

  Здравейте

  Бих искал да знам защо виждам даден абонат, когато е на линия и си сменя снимката. Същевременно като изпратя съобщение до този абонат то не изписва, че е доставено, нито че е видяно. Блокиран ли съм или просто не изписва, че съобщението ми е доставено?

  • Маги

   Здрасти, когато виждаш, че дадения абонат си сменя снимката, значи е активен. Но ако не го виждаш кога последно е бил на линия, означава че ви е блокирал.

   • Elephant

    Тогава каква може да в причината да не му се доставя съобщението, а същевремнно да виждаш как му се променя статуса, което от своя страна означава, че не говорим за блокиране.

 6. Ваня

  Пратих съобщение на един абонат. Изписва ми статуса му, онлайн и т.н.Пише ми доставено и така е от известно време. Има ли начин да го е прочел без това да се разбере?

 7. Иван

  Здравейте! Искам да пиша на абонат от Вайбър, какво беше учудването ми, когато ми изписа, че всички разговори с този абонат са шифриране. Какво означава това?

 8. mai6eva

  Преди около 3-4 месеца блокирах абонат , който ме тормози по всяко време на денонощието с многобройни позвънявания и съобщения . Фактът , че повече от половин година не отговарям не го спира. Известно време имах спокойствие , но от няколко седмици тормозът се възобнови . Той все още си е блокиран в настройките и в хронологията на обажданията и чата не се отчита ,което не ме облекчава , защото все пак ми се звъни дълго и упорито по 10 и повече пъти дневно , а съобщенията не спират да пристигат и в края на деня върху иконката на приложението обикновено са 99 ( май повече от толкова не ги докладва).Как да се спася ? Защо блокиран може да ми звъни ?

 9. Артемиос Вентурис

  Когато звъннеш на някого по вайбър, на екрана се изписва изходящо обаждане. Може ли това да се премахне и за двете страни?

 10. Натали

  След актуализацията вече излзиат чекчете за изпратено и доставено съобщение,въпросът ми е -каква е разликата между изпратено и доставено и каква е причината съобщението да стои само изпратено,но не доставено ?

 11. Елена Иванова

  Здравейте! Как се получава смяната от статус видян вчера и днес ня статус видян на 15 февруари петък?

 12. Маги

  Един приятел ме блокира във вайбър. Ако си деактивирам изцяло вайбъра. И мине едно известно време, може би месец. И активирам отново вайбър. Моя тел.номер, в неговия вайбър ще бъде ли отблокиран? Защото забелязах, че мои познати си активират вайбър, след това го деактивират и изчезват от указатела на вайбър.

 13. Николай

  Как може да останеш офлайн само за конкретен абонат, но в същото време да получаваш съобщения от него ?. А всички останали виждат че си онлайн.

  • Questo

   Не мисля, че това е възможно във Viber. Има опция за премахване на онлайн статуса, но тя важи за всички абонати. Т.е., ако я активирате, никой няма да вижда кога сте онлайн.

 14. Гергана

  Здравейте! Моля ако някой знае да каже защо като изпращам съобщения на даден абонат той не ги получава, а ми стоят като изпратени, аз неговите ги получавам ,освен това не ми се показва снимката му, нито статуса му дали е он или офлайн ,не съм блокирана!??

 15. Таня

  Здравейте мен ме блокира мой абонат как да виждам кога е бил на линия във момента нямам тази информация но има някакв начин който мога да виждам кога за последно е бил на линия ако някой знае моля да ми каже благодаря

 16. Галя

  След като е последно видян на 25.ноември, как тогава ме е отблокирал снощи ? Много ми е странно

 17. Ilina

  Дали съм блокирана, изпращам съобщение пише, че е изпратено, нямам статус на получателя, а след това той ми казва, че го е видял, без аз да имам някаква информация освен една човка – изпратено.

 18. Анонимната дама

  И мен са ме блокирали и една брадчетка хич не ми пиши защото ми пречиш досаждаш ми и ми пречиш . Но пак ме приела да гледа кога съм на линя кажете ми за човек който когато се сети за унези които саму в трън в учите сами се махат 🙂 каква е тази суятня всички да ме блокират нито съм ги убидила с нищо на света

 19. Краси

  Здравейте,
  Когато звъня на приятел от Viber, не мога да се свържа с него. Когато той ми звъни … всичко е ОК. Бихте ли ми казали каква би могла да е причината?

 20. Irina Milanova

  Ирина Миланова искам да знам защо не ми показва видяно на вайбър а от друг мой номер вайбър видяно моят тел.0876538885 а негов е 0898443009

 21. Елеонора Арангелова

  Здравейте,смених си номера защото вайбър ми го беше блокирал,докладвана съм била като спам или за необичайна дейност,автоматично ме блокирали.На новия номер си го инсталирах,два дена го ползвах нормално и след това установих че съобщенията не ми се изпращат.Деинсталирах го и после пак го инсталирах,но се оказа че не мога да го активирам.Пак блокирана автоматично.Писах и им обясних ситуацията,но няма конкретен отговор какво се случва след това,освен че не могат да ме деблокират.Незнам какво да правя а не искам пак да си сменям номера.

 22. Катя Лерца

  Здравей те, моя въпрос е не съм била онлайн,а мойта приятелка ми казва ,че по всяко време и през интервал от 5 минути онлайн също и през нощта.

 23. Мария

  Здравейте, имам следния проблем във вйбър. Получавам съобщения и обаждане по вайбър от мой контакт, но той не получава мойте, седят че не са доставени. Моля за съвет как да оправя. Изтрих номера от телефона си на човека, и пак не става.

  • Questo

   Привет, това звучи като въпрос към отдел Техническа поддръжка на Viber. Аз не мога да дам отговор.

 24. Mira

  Относно т.2 от статията, искам да кажа, че когато сте блокирани и изпратите съобщение, статусът Sent е видим. Т.е., блокирани сте и има само изпратено. Това го проверих, като изпратих съобщение на абонат, за който със сигурност зная, че ме е блокирал. За автора на статията искам да кажа, че когато Вашия абонат, след като сте го блокирали, Ви е изпратил съобщение и не е имало никакъв статус на съобщението, може интернет връзката да не е била добра и затова е нямало Sent.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *