Меню Затваряне

Как да разбера дали някой е влизал в профила ми в Gmail

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Ако подозирате, че някой влиза във вашия Gmail акаунт без ваше знание, има един лесен начин да проверите дали това наистина е така.

Gmail пази списък с данни за последните актуални влизания в акаунта ви. Тези данни обикновено съдържат информация за устройството, от което е влизано – компютър или мобилно устройство; IP адрес, от който е влизано; както и дата и час на влизане.

Тази информация е достъпна, когато отворите пощата си в Gmail и скролнете до долния десен ъгъл, където би следвало да видите линк към последната ви активност: Recent Activity или, ако сте с Gmail на български, „Подробности“. Изглежда ето така:

Когато кликнете върху него ще видите списък с последните 10 влизания във вашия профил. Най-важната информация в този списък са IP адресите, от които е осъществен достъпът. В повечет ослучаи списъкът съдържа домашния ви IP адрес, IP адреса на служебния ви компютър, както и IP адресите на всички други устройства, през които влизате в пощата си.

Ето защо първата стъпка е да се научите да разпознавате IP адресите на всички устройства, през които използвате Gmail. Най-лесният начин да разберете какъв е IP адресът ви в момента е просто да напишете в Google „what is my ip address“ и да отворите кой да е от предложените от търсачката сайтове, които показват какъв е вашият IP адрес. Ако сте с Windows, отворете Command Prompt и  въведете командата ipconfig; IP адресът ви обикновено се показва по следния начин: IPv4 Address………183.103.73.217.

IP адресът на смартфона ви се променя постоянно в зависимост от това към каква мрежа е свързан. Когато сте вкъщи и използвате домашния wifi, IP адресът на смартфона обикновено е същия като на настолния компютър. Когато използвате мобилния си интернет, тогава IP адресът на смартфона се променя с такъв, който му е зададен от мобилния оператор. Ако използвате wifi в заведение, IP адресът на смартфона отново се променя.

Ето защо е възможно в списъка с последна активност в Gmail да видите IP адреси, които са ви напълно непознати. Преди да сте сигурни, че някой е влизал в пощата ви, ще трябва да отхвърлите варианта, че непознатият IP адрес всъщност кореспондира на ваше влизане в акаунта.

За всеки непознат IP адрес вижте времето, по което е влизано, и устройството, от което е влизано. Спомняте ли си дали сте използвали пощата си по това време. Възможно е например да сте проверявали пощата от компютъра на приятел, или пък да сте прихванали безплатен wifi, докато сте проверявали писмата си през телефона.

Ако IP адресът не ви е познат и не можете да си спомните да сте ползвали Gmail в посоченото време, тогава има основания да се притеснявате ,че някой има достъп до вашия профил и влиза в пощата ви.

Най-важната стъпка в този случай е да смените паролата си в Google, като по възможност изберете такава, която е трудна за отгатване.

Следващата превантивна стъпка е да активирате двустепенната идентификация на Google. Тя спира достъпа до пощата ви, когато засече опит за влизане от непознато устройство.

Подобни статии

2 Comments

  1. akcioner

    Тъй като вече в повечето случаи потребителите достъпват Интернет през рутер, а да не говорим, че доставчиците рядко „връзват“ потребителите към външния /интернет/ адрес, то използвайки ipconfig почти сигурно е че ще видите IP адреса с който сте се вързали към рутера или друго устройство /вашо или на доставчика/. Той ще е нещо от рода на 192.168.0.12 или 10.1.0.15. Това не адреса с който ви „вижда“ интернет – за него използвайте сайтовете споменати в статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *