Меню Затваряне

Как да проверя дали пощата ми в Yahoo! е хакната

Обновена на 24.07.2018 от Questo

yahooАмериканската компания Yahoo! потвърди, че е станала жертва на една от най-големите кражби на лични данни в историята. Вероятно са засегнати данните на 500 млн. потребители от цял свят, ползващи някоя от услугите на Yahoo!. Това означава, че ако имате поща в Yahoo!, вероятността някой да знае паролата ви за достъп не е никак малка.

В момента Yahoo! разпраща на потребителите си съобщения за хакерската атака и ги приканва да променят паролите си. Това важи с пълна сила и за вас, особено ако не сте сменяли паролата си от 2014 г. насам.

Ето и няколко прости неща, които може да направите, за да подсигурите пощата си.

1.Проверете дали има данни, че пощата ви е хакната.

Сайтът Have I been Pawned представлява база данни с информация за хакнати акаунти. Обръщали ли сте внимание как периодично медиите гръмват, че паролите за достъп до огромно количество хакнати профили са публикувани в интернет или пък се продават на черния пазар. Е, този сайт събира на едно място всички публично известни данни от този тип. Сайтът ви позволява да проверите дали и вашият имейл не фигурира в тези данни. След като направи справка, сайтът ви казва – „Вие сте били хакнати“ или „Вие не сте били хакнати“.

Но внимавайте: дори и тази проверка да не установи нищо, това съвсем не означава, че сте в безопасност, тъй като хакнатите акаунти в Yahoo! може просто да не фигурират в базата данни на Have I Been Pawned.

Като допълнителна проверка може да проверите дали имейл адресът ви ще бъде открит от търсачката на Pastebin. Практика на някои хакери е да публикуват в Pastebin списъци с всички акаунти, които са хакнали, както и паролите за достъп до тях. Кой знае, може пък нещо да изскочи и за вас.

2. Проверете дали някой е влизал в пощата ви.

Влезте в пощата си, а от там в Account Info>Recent Activity. Вижте дали разпознавате устройствата, от които е влизано във вашия профил. Ако виждате непознати устройства, новините за вас не са добри.

3. Сложете трудна за разбиване парола.

Освен ако нямате навика да променяте паролата си на всеки 6 месеца, вероятно е крайно време да я смените с нова. И избягвайте лесни за отгатване пароли (Кои са най-лесните за отгатване пароли?)

Тук може да прочетете защо е важно да имате трудна за разбиване парола, както и няколко предложения как да си измислите такава. Ако не ви се мисли, в интернет ще намерите генератори на трудни пароли. Ето ви пример за един такъв, но има и много други, просто ги потърсете в Google с ключова дума strong password generator.

За да намалите риска от бъдещи атаки, ето и няколко допълнителни съвета за подсигуряване на вашата поща в Yahoo!:

-Добавете телефонния си номер в профила. Той ще бъде използван в случай, че сте забравили паролата ви (за да ви изпратят нова такава) или ако някой се опитва да хакне пощата ви. Добавянето на номер става от Account Info>Account Security>Add Recovery Phone Number.

-Влезте в Account Info>Account Security и активирайте опцията Two-Step Verification. Когато е включена, тази настройка изпраща код на телефона ви всеки път, когато някой се опита да влезе в профила ви от непознато устройство. Ако изпратеният код не бъде въведен, този някой няма как да влезе в профила ви, дори ида знае паролата.

-Деактивирайте опцията за влизане в профила с таен въпрос. Тайните въпроси са направени, за да ви осигурят достъп до профила, ако сте забравили паролата си. Често обаче те са повече вредни, отколкото полезни. Ако тайният ви въпрос има лесен отговор (Не се шегувам, някои хора си слагат таен въпрос от типа на „Как се казвам?“), хакерът може лесно да открадне профила ви. Yahoo! предлага възможност просто да деактивирате настойката за отключване на профила с таен въпрос. Влезте в Account Info>Account Security>Disable Security Questions.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *