Меню Затваряне

Инвестиционните измамници забравиха за телефоните, вече са в чата и социалните мрежи

Обновена на 21.02.2024 от Questo

Времената, в които измамници и мними брокери от България си намираха жертви по телефона, са в миналото.

Основната част от набирането на балъци вече става през месинджъри и социални медии.

Това поне показват данните на Федералната комисия по търговията(FTC). Според тях само през 2023 г. срещу български компании са подадени 2272 жалби за измами. Обикновено става дума за инвестиционни измами, но също така за порочни търговски практики като например продажба на несъществуващи стоки, фалшиви лотарии и игри с награди, фалшиви екскурзии и т.н.

Данните на FTC показват как са се променили навиците на българските измамници през последните пет години.

През 2019 г. една трета от всички случаи на измама са станали след обаждане по телефона.

Друга една пета от измамите пък са започнали с изпратен имейл.

Какви методи за връзка използват българските измамници | Източник: FTC

Така тези два канала на комуникация са били в основата на над 50% от всички измами, осъществени от български компании.

Още следващата година се забелязва промяна в навиците на измамниците. Те все по-често започват да търсят жертвите си през мобилно приложение или в социалните медии.

През 2023 г. трендът вече е съвсем друг. Измамниците използват основно сайтове и мобилни приложения(35% от всички случаи), за да контактуват с жертвите си.

Вторият най-предпочитан канал за комуникация са социалните медии(28% от случаите).

Защо тази информация ви засяга

Защото все по-често ще се случва да получавате в WhatsApp или Telegram примамливо предложение от рода на: „Мога да ти удвоя парите с една инвестиция в крипто.“

Измамниците събират списъци с имена и телефонни номера, а след това се свързват с тях в популярните месинджъри, обещавайки висока доходност при никакъв риск.

Откъде взимат номерата ли? От постоянните течове на данни, които се случват в интернет. Наскоро Questona съобщи за имената и телефонните номера на десетки хиляди българи, които са качени онлайн без тяхо знание.

Може да получите примамливо предложение и в някое от приложенията за срещи като Tinder и OKCupid. Класическата схема е след мачване с вашия профил да ви заговорят и да ви предложат да инвестирате в криптовалути или други „активи“.

И, разбира се, ако някой ви добави като приятел във Facebook и започне да ви предлага инвестиции в акции или много изгодна екскурзия до Египет, не се връзвайте.

Друг сигурен признак, че някой иска да ви преметне, е ако иска да му платите с паричен превод. Статистиката показва, че и до днес това е най-предпочитания метод за получаване на пари от българските измамници.

В случая, когато парите се събират с банковия трансфер, най-често се използват финансови мулета, на чието име се прави банкова сметка. Тези мулета пък понякога се вербуват и чрез най-обикновени обяви в сайтове за работа.

Та ако си търсите работа, внимавайте и за съмнителни обяви.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *