Меню Затваряне

България е удвоила исканията за информация за Google профили

Обновена на 23.02.2024 от Questo

За шест месеца България е удвоила исканията за достъп до потребителски профили в Google.

Между януари и юни 2023 г. българските власти са направили 25 заявки до Google, с които се изисква предоставяне на достъп до потребителски профили. Това е двойно увеличение спрямо предходните шест месеца (юли-декември 2023 г.), когато броят на заявките е бил едва 10.

Източник: Google Transparency Report

Това е най-големият брой заявки за шестмесечие от 2009 г., когато Google започна да публикува данни. Рекорден е и броят на профилите, които засягат тези заявки: 44.

С други думи: никога досега българското разследване не е искало толкова много информация за толкова много хора в рамките на половин година.

Нещо подобно може да се каже и за Facebook, където броят на заявките от България също достигна рекорд през първото полугодие на 2023 г.

Прави впечатление, че България е на едно от първите места в света по т.нар. дипломатически заявки за информация от Google. В общия случай това са заявки, направени при разследване на граждани, намиращи се в чужбина. Откакто се води статистика, България е подала 68 такива заявки, като броят им рязко се е повишил именно през първото шестмесечие на 2023 г. (общо с 25 заявки).

За сравнение: броят на всички дипломатически заявки, подадени по целия свят откакто има данни, е 2068. Огромни държави като Бразилия (6 заявки), Индия (29 заявки), Италия (26 заявки) и редица други са подали далеч по-малко заявки от България.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *