Меню Затваряне

Хакването на имейли и Facebook профили ще може да се наказва и със затвор

Обновена на 09.12.2015 от Questo

crime-report

Хакерите, които са проникнали в чужда електронна поща или Facebook профил, може да бъдат наказвани със затвор. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които са предложени от Министерство на правосъдието.

Предложените промени предвиждат по-тежки наказания за различни престъпления от Глава 9 „а“ на Наказателния кодекс. Това е главата, в които са описани компютърните престъпления и наказанията за извършването им.

Промените ще засегнат чл. 319а, ал. 1 от Наказателния кодекс. Именно тази алинея дефинира като престъпление неоторизирания достъп до данни в компютърна система. Проникването в чужд имейл акаунт или пък профил в социална мрежа е именно такова престъпление.

В момента максималното наказание за компютърно престъпление по тази алинея е глоба до 3 хил. лв.  Правосъдното ведомство предлага максималното наказание да се увеличи на 2 години лишаване от свободa:

„В изменените разпоредби на чл. 319а, ал. 1 и 2, чл. 319б, ал. 1 и чл. 319д, ал. 1 се предлага лишаване от свобода до две години“ (Източник)

Означава ли това, че всеки тийнейджър, който е влязъл в профила на бившето си гадже, го чака затвор? Едва ли, въпреки че адекватен отговор на този въпрос може да даде само юрист, какъвто аз не съм. Все пак близко е до ума, че съдиите няма да почнат да тикат в килия всеки, който знае нечия чужда парола и влиза в пощата му. Практиката досега показва, че наказанието за влизане в чужда поща или Facebook профил е глоба от около 1000 лв.: ето ви един конкретен пример.

 

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *