Меню Затваряне

Хакери са опитали да сринат целия интернет

Обновена на 12.12.2015 от Questo

hackerТехнически грамотните читатели сигурно ще ме оплюят за сензационното заглавие, но това е един от начините да се каже какво точно се е случило между 30 ноември и 1 декември. По това време 13 ключови за инфраструктурата на глобалната мрежа сървъри са били атакувани чрез DDOS атаки. Това е атака, при която един сървър се натоварва чрез огромен брой заявки към него, което води до неговото сриване.

Този тип атаки се осъществяват чрез заразяването на голям брой устройства със зловреден софтуер, който ги превръща част от мрежа под контрола на хакерите. Всеки може да се окаже част от подобна мрежа. Ако например си свалите на телефона мобилно приложение – фенерче, което всъщност съдържа зловреден софтуер, вашиятсмартфон става част от мрежата, която в зададен от хакера момент започва да атакува набелязания сървър със заявки.

DDOS атака беше причината за сриването на сайта на Централната избирателна комисия по време на местните избори в края на октомври.

А сега обратно към масираната DDOS атака от края на ноември. Атакувани са т.нар. root сървъри, които имат ключова роля за функционирането на интернет домейните. Сред тях са сървъри на ICANN, VeriSign, NASA и други (пълен списък тук). Не се съобщава за поражения след атаките. За крайния интернет потребител „поражения“ би означавало невъзможност да се използва интернет.

Атаките срещу тези конкретни сървъри са сравнително редки явления, тъй като за осъществяването им е необходим значителен ресурс. Известни са поне още две масирани атаки: една от 2002 г. и една от 2007 г. Според Джон МакАфий, създател на антивирусната програма McAfee, сегашната атака вероятно е осъществена чрез гигантска мрежа от смартфони, заразени със зловреден софтуер, замаскиран като мобилно приложение.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *