Меню Затваряне

Ето защо не трябва да казвате на непознати името на домашната WiFi мрежа

Обновена на 07.01.2016 от Questo

wifi_mappingТака изглежда картата на всички WiFi мрежи в централната част на София. Ако живеете в района, вашата мрежа вероятно също е в базата данни. Което означава, че всеки, който знае името на домашната ви WiFi мрежа, може да разбере къде живеете.

Много хора все още не са запознати с WiFi геолокацията и рисковете, която тя носи за потребителите. Ситуацията накратко: ако изпозлвате безжичен интернет, вашата WiFi мрежа може да бъде сканирана, а географското местоположение на рутера ви – установено с точност до няколко метра. Много организации като Google и Mozilla събират гигантски бази от данни с географските координати на стотици милиони рутери по света. Тъй като голяма част от рутерите са домашни, това превръща тези бази данни в огромни указатели със стотици милиони физически адреси.

Представете си телефонен указател от близкото минало. За да откриете телефонния номер на някого, трябва да знаете името и фамилията му. Е, WiFi геолокацията позволява да откриете приблизителното местоположение на някого, разполагайки единствено с името на неговата WiFi мрежа.

Колко сериозен е проблемът? Нека вземем за пример WiGLE – една от компаниите, които събират геолокационни данни за WiFi мрежи. В България компанията е сканирала над 177 хил. безжични мрежи. Базата данни е достъпна през сайта на WiGLE (има и мобилно приложение) и след като влязох в нея, написах името на домашната си WiFi мрежа. След няколко секунди системата локализира къде точно се намира жилището ми с точност от около 10 метра.Освен географските координати, WiGLE разполагаше и с други данни за мен – например MAC адреса на рутера ми.

Това означава, че трябва да сте много подозрителни, когато някой непознат ви попита за името на мрежата на домашния ви интернет. Разполагайки с него, той може да провери – в повечето случаи с точност от няколко метра – къде на картата се намира вашето жилище. Това може да стане в небрежен чат, в който непознатият съвсем между другото подпитва какво име използвате за безжичния си интернет.

Сега, когато знаем какви са рисковете от WiFi геолокацията, нека да видим дали има как да скрием географските координати на нашия рутер от всички, които събират такава информация. Вече съм писал за възможността да скриете рутера си от услуги, събиращи геолокационни данни, като тази на Google. Това става като добавите „_nomap“ (без кавичките) към името на мрежата ви. Например, ако мрежата ви се казва Georgievi, трябва да смените името на Georgievi_nomap. Наставката „_nomap“ изглежда се използва като универсален знак, с който да сигнализирате, че не желаете рутерът ви да попада в геолокационните бази от данни. Освен че се разпознава от Google, тази наставка се разпознава и от други организации като Mozilla. Според тази статия „_nomap“ще ви изкара и от базата данни на WiGLE. Въпреки това не мога да гарантирам, че наставката ще ви спаси от всички сканиращи услуги. Другият вариант е да се свържете лично с администраторите на базата данни (обикновено по имейл или чрез форма за контакт) и да поискате да извадят от нея информацията за рутера ви.

Постоянната свързаност към интернет дава много предимства, но носи със себе си и недостатъци. Един от тях е постоянното изтичане на информация за това къде се намираме, с кого сме и какво правим. Това, което трябва да запомните от тази статия е, че името на домашния WiFi интернет не е безобидна информация. Напротив, попаднал в грешните ръце, той може да бъде използван срещу вас.

Подобни статии

2 Comments

  1. Pingback:Как да защитите рутера си от атаки. – Радио "GRAVITY" България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *