Меню Затваряне

Google (и всички останали) знаят къде е вашият рутер. Ето как да го скриете

Обновена на 11.05.2015 от Questo

wifi

Вероятно не си давате сметка, че вашата Wi-Fi мрежа (а съответно и приблизителното ви местоположение) е записано в гигантската база от данни на Google. Тази информация е достъпна за компанията, когато иска да локализира вашите устройства (телефон, таблет, лаптоп и т.н.) Въпреки че това се прави основно с цел да ви бъде предоставена по-добра и по-функционална услуга, фактът, че Google разполага с координатите на домашната ви мрежа, може да бъде притеснителен.

Но всъщност Google съвсем не единствената организация, която събира данни за безжичните мрежи на своите потребители. С подобни информационни масиви разполагат и други организации като например Mozilla, която събира данни от своите потребители. Има и различни проекти като OpenWLANMap, които събират и обработват подобен тип данни.

Ако идеята рутерът ви да бъде описан и следен не ви харесва, има лесен начин се противопоставите. Влезте в настройките на вашия рутер и намерете полето с името на безжичната мрежа (обикновено е обозначена с SSID в менютата). Ще трябва да промените името на мрежата, като добавите _nomap.

Тоест, ако мрежата ви се казва WifiFreak, то името трябва да се промени на WifiFreak_nomap.

Добавката към името би следвала да е сигнал за Google, че не желаете Wi-Fi мрежата ви да бъде сканирана и записвана.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *