Меню Затваряне

Криптокопач се разпространява като съобщение във Facebook

Обновена на

Ако имате профил във Facebook и използвате браузъра Chrome, внимавайте за съобщения от приятели, съдържащи клипчета: или поне изглеждащи като клипчета. TrendMicro съобщава за нов криптокопач, който се разпространява като съобщение във Facebook и засяга основно потребители от Южна Корея, но вече е засечен и в други други части на света като Виетнам, Украйна, Азербайджан, Тайланд и Венецуела.

Криптокопачите са зловреден софтуер, който използва компютъра ви, за да копае криптовалути. „Изкопаното“ отива по сметката на автора на кода, а вие не получавате нищо освен измъчен процесор на компютъра. Научете повече за криптокопачите.

Разглежданият криптокопач е кръстен Digmine и се разпространява чрез съобщения във Facebook. Първоначално жертвата получава съобщение от свой приятел, съдържащо нещо, което прилича на видеоклип, но всъщност е инсталационен файл. Ако жертвата отвори файла, той се инсталира и започва да сваля същинския криптокопач, който копае монеро (вид криптовалута).

От TrendMicro твърдят, че Digmine засяга само десктоп версията на Chrome., така че ако го отворите през мобилния си телефон, не би следвало да имате проблеми.

Превенцията, както винаги, опира до това да гледате с подозрение на всички файлове, които ви се изпращат в социалните мрежи, дори да идват от приятели. Това важи и за случаите, в които ви тагват в разни видеоклипове; въпреки че този метод на заразяване вече се поизчерпа като ефективност, защото всички се усещат, че става дума за вирус.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *