Меню Затваряне

Как да огранича достъпа до микрофона и камерата през Chrome

Обновена на 04.06.2014 от Questo

googleОт скоро браузърът Chrome се предлага с вградена функция за гласово търсене OK Google. Оказва се обаче, че тази функция би могла да бъде използвана от съмнителни типове, за да ви подслушват. Достатъчно е да разрешите на един зловреден уебсайт да използва вашия микрофон – нещо, за което лесно можете да бъдете заблудени.

По подразбиране Chrome е настроен да ви пита дали искате да разрешите на определен сайт да използва вашия микрофон. Преди да се съгласите, проверете дали сайтът е легитимен: запитайте се как стигнахте до него, какво ви предлага и дали наистина е необходимо за сайта да използва вашия микрофон.

Можете да настроите Chrome така, че да не допусква въобще достъп до вашия микрофон и камера. Както и да контролирате кои сайтове могат да имат достъп до периферните ви устройства. Ето как да го направите с няколко кликвания.

Ако искате да забраните изцяло на сайтове да използват вашите периферни устройства

Влезте в Settings>Advanced Settings>Content Settings>Media. Активирайте опцията Do not allow sites to access your camera and microphone. Така по подразбиране забранявате на сайтовете да използват периферните ви устройства. Това ще ви предпази от зловредни сайтове, но и ще ви лиши от възможността да използвате услуги като OK Google, които са полезни и удобни.

Ако искате да ограничите броя на сайтовете, които използват вашите периферни устройства

Можете да направите списък със сайтове, за които забраната да използват микрофона и камерата ви не важи. Натиснете бутончето под отметката, посочена в горния параграф, и въведете адресите на сайтовете, за които искате да запазите възможността да използвате периферията си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *