Меню Затваряне

ABV вероятно е засегната от Heartbleed, сменете паролата си

Обновена на 15.04.2014 от Questo

abvНай-популярната българска имейл услуга ABV използва Open SSL и по всяка вероятност е била засегната от бъга Heartbleed, за който усилено се говори от няколко дни. Той позволява на външни лица да получат сравнително лесно достъп до личните данни на потребилите – пароли, имена и т.н.

ABV хоства пощенските кутии на около 3.5 млн. абонати в България. Справка с онлайн инструмента на LastPass показва, че пощенската услуга е използвала Open SSL. Българската компания  е реагирала сравнително бързо и на 10 април е направила ъпдейт до новата версия na Open SSL, където бъгът е поправен.

Това означава, че вече е безопасно да смените паролата на пощата си в ABV, тъй като основният проблем с достъпа до вашите данни вече е отстранен. Ако вече сте сменили паролата си в периода между 7 април (когато избухна новината за Heartbleed) и 10 април, направете нова смяна – първата на практика е била безползена. Прочетете тези съвети за избор на сигурна парола.

За съжаление други популярни имейл услуги като mail.bg, които се ползват масово от българи, все още не са ъпдейтнали своята версия на Open SSL(пак според проверка на LastPass). Това означава, че има вероятност трети лица да получават достъп до лични данни, стига да са наясно с Heartbleed и да знаят как могат да го използват за своя изгода.

Подобни статии

4 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *