Меню Затваряне

Четири зловредни кода, които крадат достъпа ви до онлайн банкиране

Обновена на 11.04.2014 от Questo

phoneВ интернет постоянно изникват нови и нови мобилни приложения, които се опитват да откраднат паролите и ПИН кодовете за банковите ви сметки. Това важи основно за притежателите на смартфони с Android, тъй като там регулацията е слаба и всеки може да публикува зловредни приложения. В тази статия са изброени четири зловредни приложения с кратко описание за начините, по които могат да ви навредят. Обикновено те не функционират самостоятелно, а са скрити зад други мобилни приложения. Затова не очаквайте да ги видите някъде в мрежата с тези им имена.

1. ZitMo – това е малуер, който потребителят сам инсталира на телефона си, след като е заблуден, че инсталира нещо друго – например антивирусна програма. След като е инсталиран на устройството, ZitMo прихваща TAN кодовете, които получавате от вашата банка (това са кодовете, които трябва да въведете при банкови операции през мобилния ви телефон.

2. Carberp – представете си ZitMo на стероиди. Работи на същия принцип като него, но доста по-успешно се прикрива от потребителите. Този малуер беше открит през 2012г. в официалния магазин за приложения Google Play, замаскиран зад „истински“ приложения за разплащания на реални банки. Съответно успя да сътвори направи доста поразии.

3. PerkeSecuApp – още един зловреден софтуер, който краде TAN кодовете, изпратени от вашата банка. Потребителят се прилъгва да го инсталира като част от защитно мобилно приложение. Троянецът прихваща съобщенията от банката и ги препредава на крадците.

4. ZertSecurity – този троянски кон се опитва да открадне данните за достъп до вашето онлайн банкиране. Сравнително безобиден, тъй като опитът за измама е очевиден: появява се форма, която ви приканва да въведете PIN код или парола. Въпреки това никога не е излишно да знаете по какъв начин се случват такива атаки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *